S'accepta redactar un acord comú beneficiós per reparar el dany de les gelades

Es redactarà un acord comú beneficiós per tal de reparar el dany que ha ocasionat les gelades als territoris de Lleida i Aragó
Danys de la gelada en una finca de préssecs - Oriol Bosch
photo_camera Danys de la gelada en una finca de préssecs - Foto: Oriol Bosch

Les dues parts, tant la catalana com l’aragonesa -reunides aquest dilluns 11 d’abril a Fraga- han acordat redactar un acord comú beneficiós per al territori i per la reparació del dany de les gelades ocasionats entre l’any 2021 i aquest. Així, s'han acordat reclames com la possibilitat de fer ERTEs per mantenir treballadors; poder demanar ajuts directes; millores en les assegurances; revisió del 30% de la franquícia de l’assegurança; i reivindicacions sobre la PAC perquè no sigui discriminada en aquest tipus d’ajuda.

En la trobada també s'ha constatat la problemàtica del fet que moltes explotacions agràries substitueixen altres empreses auxiliars, com poden ser fabricats de caixes, embalatges o productes fitosanitaris, entre d’altres, que depenen de la campanya de la fruita.

Situació de les comarques de Ponent envers les gelades

Les gelades han afectat 19 cooperatives del Segrià, 5 de les Garrigues, 3 de la Noguera i 3 del Pla d’Urgell, mentre que a les comarques de Tarragona n’hi ha una desena principalment de les comarques de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta, el Priorat o el Baix Camp.

El president de la FCAC, Ramon Sarroca, ha mostrat la seva preocupació per la situació d’emergència de les empreses cooperatives afectades, ja que davant d’una caiguda dràstica de l’entrada de producte, tindran una forta davallada d’ingressos i alerta de les dificultats per mantenir l’estructura de personal. Per això, la FCAC aposta per establir ajuts directes per fer front als costos fixos i evitar una possible implementació d’expedients de regulació d’ocupació, amb les afectacions que tindria per al territori.  

També s’han abordat altres ajudes com l’exempció del pagament de les quotes de la Seguretat Social de la cooperativa i dels seus treballadors; la sol·licitud a l’Agència Tributària d’un pla d’amortització especial per reduir les amortitzacions pendents durant el període en què la producció es redueixi de manera significativa i que no s’apliqui el límit màxim, previst a la Llei 20/90 de règim fiscal, per a operacions amb tercers no socis sense perdre la condició de cooperativa especialment protegida.

Trobada a Fraga

La trobada que ha tingut lloc a Fraga (Baix Cinca) s’ha organitzat amb la intenció de traslladar aquestes peticions d’ajuda als governs autonòmics i els departaments provincials, ja que en el cas de la demarcació de Lleida es calculen unes pèrdues en fruita dolça d’uns 400 milions d'euros i a la part d’Aragó d’uns 300 milions d'euros. També s’ha posat en manifest la poca mobilització de les assegurances agràries per ajudar al sector agroalimentari.

A la trobada de Fraga hi han assistit el president de la comarca del Baix Cinca, Marco Ibarz; el president del Cinca Mitjà, José Ángel Solans; el de la Comarca de la Llitera, Josep Antón Chauvell; l’alcaldessa de Casp i diputada de la Diputació Provincial de Saragossa, Maria Pilar Mustieles; el president del Consell Comarcal del Segrià, David Masot; el presdient del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Rafel Panadès; el vicepresident de les Garrigues, Olegari Alberich; l’alcalde de la Granja d’Escarp; Manel Solé i l’alcaclde d’Almudafar, Ósca Moret.

Comentaris