El Geoparc Orígens ofereix activitats gratuïtes i exclusives durant la Setmana dels Geoparcs Europeus

Més d’una desena d’activitats gratuïtes com tallers o xerrades s’estan duent a terme per donar a conèixer el Geoparc mundial UNESCO Orígens

Geoparc Orígens
photo_camera Durant dues setmanes es duran a terme diferents activitats gratuïtes per donar a conèixer el Geoparc Orígens i el seu patrimoni

El passat diumenge 21 de maig es va iniciar la setena edició de Setmana dels Geoparcs Europeus amb una visita guiada a l’Observatori Astronòmic del Montsec.

Durant dues setmanes es duran a terme diferents activitats gratuïtes per donar a conèixer el Geoparc Orígens i el seu patrimoni. Les propostes, que inclouen més d’una desena d’activitats, estan relacionades amb la temàtica dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. Al programa s’hi poden trobar tallers familiars, xerrades i jornades tècniques.

D’aquestes activitats es pot destacar l’intercanvi entre escoles de Coll Nargó i Organyà, les quals han participat en el programa educatiu investiga.edu fent recerca sobre la Senyora de les Muntanyes de Montanissell i els dinosaures. La trobada tindrà lloc el pròxim 25 de maig al matí i a la tarda, hi haurà una jornada de portes obertes a Dinosfera, Coll de Nargó, per visitar el nou espai expositiu dedicat a la Senyora de les Muntanyes. 

05_EGNWeek23_Dinos

El dia 29 de maig, tindrà lloc a l’Epicentre, centre de visitants del Geoparc, la trobada d’entitats col·laboradores del Geoparc. En aquesta reunió hi estan convocades les més de 50 entitats col·laboradores del Geoparc del sector privat entre les quals es destaquen les 30 entitats que el mateix dia 29 de maig entraran a formar part d’aquesta xarxa. L’objectiu de la trobada és facilitar que  les diferents empreses i associacions es puguin conèixer i la creació de sinergies.

El pròxim 30 de maig es farà un tastet de realitat virtual al Museu de la Conca Dellà a Isona el dimarts 30 de maig on el públic podrà submergir-se dins el món dels dinosaures amb la utilització d’ulleres de realitat virtual.

I, finalment, s’inclou una activitat comuna als programes de la Setmana dels Geoparcs de tots els Geoparcs d’Espanya que s’anomena Geoparqueando. En el cas del Geoparc Orígens es materialitzarà amb una sortida interpretada de geologia, flora i fauna a l’estany de Montcortès el dia 3 de juny.

L’activitat de cloenda es portarà a terme el 5 de juny, on també se celebrarà el Dia del Medi Ambient amb una activitat de “land art” a la zona de bany de Sant Joan de Vinyafrescal, a l’embassament de Sant Antoni.

El Geoparc mundial de la UNESCO Orígens

El Geoparc Orígens és gestionat per una Associació constituïda el 2015 i formada per 21 membres. La formen els municipis d’Abella de la Conca, Àger, Baix Pallars, Camarasa, Castell de Mur, Coll de Nargó, Conca de Dalt, Gavet de la Conca, Isona i Conca Dellà, La Pobla de Segur, Llimiana, Salàs de Pallars, Sant Esteve de la Sarga, Sarroca de Bellera, Senterada, Talarn, Torre de Cabdella, Tremp i Vilanova de Meià, juntament amb els consells comarcals del Pallars Jussà i la Noguera. Aquesta Associació garanteix la governabilitat i la capacitat de desenvolupar el territori.

El Geoparc Orígens va ser nomenat com a Geoparc mundial de la UNESCO l’any 2018 i ha passat la seva primera revalidació aquest 2022.

El Geoparc Orígens compta amb el suport del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida.

Més informació sobre el Geoparc Orígens:

https://www.geoparcorigens.cat/quefer/activitats-del-geoparc/setmana-dels-geoparcs-europeus/

https://www.geoparcorigens.cat/premsa/

Comentaris