27.09.2021 |

El Govern invertirà 1.350 milions d'euros en la modernització dels Canals d'Urgell

La modernització dels Canals d'Urgell permet un ús més eficient de l’aigua, adaptar els cultius al canvi climàtic, i millorar les condicions socioeconòmiques a les explotacions
Imatge de la tercera sèquia dels canals d'Urgell al seu pas per Mollerussa.
Imatge de la tercera sèquia dels Canals d'Urgell
El Govern invertirà 1.350 milions d'euros en la modernització dels Canals d'Urgell

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonés, i la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, han presentat oficialment aquest migdia, a Mollerussa, el projecte de modernització del reg dels Canals d’Urgell, que forma part dels projectes transformadors del Departament d’Agricultura, dotats amb més de 3.000 milions d’euros, per a transformar en els propers anys el món rural i el sector agroalimentari, inclosos dins del Pla de reactivació econòmica i protecció social del Govern.

L’import total previst d’inversió en la modernització dels Canals d’Urgell, incloent el reg en parcel.la, se situa al voltant de 1.350 milions d’euros, i tot que el calendari definitiu no està tancat, el Departament d’Agricultura ja té en marxa els primers 4 projectes, la redacció dels quals acabarà a finals de 2021, i permetran iniciar les obres en 10.000 hectàrees, amb una inversió de 110 milions d'euros.

Aquest projecte de modernització preveu modernitzar el sistema hidràulic amb la construcció d’una nova xarxa de reg a pressió més eficient

Presentació projecte de modernització dels Canals d'UrgellEl vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha destacat el paper fonamental i estratègic que té el sector agroalimentari pel futur del país i, en el cas de les Terres de Lleida, ha posat de relleu el seu potencial absolutament imprescindible, no només des del punt de vista econòmic i social, també des del punt de vista de l’equilibri territorial.

Els canals d’Urgell, una infraestructura històrica que, quan es va construir, va redibuixar el territori de nou i ara s’ha de posar al dia per aprofitar tota la seva potencialitat. Per fer un ús més eficient de l’aigua, per adaptar els cultius al canvi climàtic, per millorar les condicions socioeconòmiques de les explotacions

Aragonès ha recordat que es tracta d'un pla pioner que ha de servir per assegurar el benestar, la igualtat d’oportunitats i la prosperitat de tots els territoris. Volem que arreu del país, tots els ciutadans, independentment d’on hagin nascut, del gènere que tinguin, de quina era la classe social dels seus pares, o del lloc on visquin, tinguin les mateixes oportunitats, ha defensat Aragonès. 

Modernització dels Canals d'UrgellLa consellera d’Agricultura, Teresa Jordà ha destacat que el reg és una estructura de país, igual d’important que la L9 del metro. La seva modernització permet un ús més eficient de l’aigua, adaptar els cultius al canvi climàtic, i millorar les condicions socioeconòmiques a les explotacions. És un element essencial de desenvolupament econòmic i social del territori. El sector primari ha de ser competitiu i sostenible, això és el que l’ha de fer fort. I per això són tant importants les polítiques de modernització del reg.

El regadiu és, per tant, imprescindible per al desenvolupament de l’agricultura perquè permet augmentar la productivitat i allunyar la incertesa de les males collites per la sequera. I les inversions en regadiu són molt productives per a generar activitat econòmica diversa, desenvolupament, i fixar la població, contribuint així a l’equilibri territorial i social del país

Les actuacions en matèria de regadius incloses en l’esmentat Pla de reactivació econòmica i protecció social, a  banda de la modernització dels Canals d’Urgell, també abasten la de regadius de conques internes, el regadiu de Tremp, del Canal de Pinyana, i la del Canal d’Aragó i Catalunya, amb un pressupost de 692,5 milions d'euros en el període 2021-2025, i 692,5 milions d'euros més entre 2026 i 2032.

Per a més informació pel que fa a la modernització dels Canals d’Urgell podeu accedir a aquest enllaç del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació del Govern Català.

El Govern invertirà 1.350 milions d'euros en la modernització dels Canals d'Urgell
comentaris