28.05.2022 |
Territoris.cat

El Govern sondeja Renfe per augmentar freqüències a Lleida-Cervera i Lleida-les Borges

Vol saber abans si la companyia estaria en condicions d'oferir-ho per poder avaluar la viabilitat de fer-li l'encàrrec

Estació de Trens de Lleida
Estació de Trens de Lleida.
El Govern sondeja Renfe per augmentar freqüències a Lleida-Cervera i Lleida-les Borges

El Govern ha sondejat Renfe per la possibilitat d'incrementar les freqüències a les línies de tren Lleida-Cervera (R12) i Lleida-les Borges Blanques (R13-R14). Segons ha indicat el secretari de Territori i Mobilitat, Isidre Gavín, la voluntat seria augmentar els serveis ferroviaris en ambdós corredors abans que es posi en marxa el servei de Rodalies de Lleida l'any 2024, quan FGC passarà a operar la línia entre les capitals del Segrià i de la Segarra.

En acabar la reunió de la Comissió de seguiment del Pla de Rodalies de Lleida, que s'ha celebrat aquest dijous a la Diputació de Lleida, el secretari de Territori i Mobilitat ha explicat que el Govern està a l'espera que Renfe concreti si estaria en condicions de disposar dels trens, maquinistes i personal necessari per ampliar el servei a les línies de Cervera-Manresa i les Borges. En funció de la resposta de la companyia, que segons Gavín encara no han rebut, el Govern avaluaria la viabilitat d'encarregar a la companyia un increment de serveis als dos corredors, en funció del calendari i del cost que això representaria.

Això permetria incrementar les freqüències ferroviàries abans del 2024, quan està previst que es posi en marxa el servei de Rodalies de Lleida, que suposarà doblar les freqüències actuals entre Lleida i Cervera, passant de les sis expedicions diàries en dia laboral a dotze.

En el cas de la línia Lleida-les Borges Blanques, el Govern ha plantejat a Renfe la possibilitat d'arribar a les sis freqüències diàries, una més que ara

El subdelegat del govern de l'Estat a Lleida, José Crespín, ha reiterat que "Renfe està en disposició de poder atendre la demanda d'un increment de serveis i freqüències però, en aquest cas, cal que el titular del servei, la Generalitat, li reclami".

Compra de quatre nous trens per a Rodalies Lleida

D'altra banda, Isidre Gavín ha anunciat la compra dels quatre trens que operaran el servei de Rodalies Lleida a partir del 2024, quan FGC començarà a operar la línia entre Lleida, Cervera i Manresa, actualment operada per Renfe.

L'adquisició dels combois, lligada al contracte per al seu manteniment, suposa una inversió de 62 milions d'euros

Així mateix, durant aquest 2022 s'implementaran els tallers per al manteniment dels trens de la línia Lleida-la Pobla i per al futur servei de Rodalies Lleida.  

El secretari de Territori i Mobilitat ha deixat clar que el projecte de Rodalies Lleida va més enllà d'incrementar els serveis ferroviaris i, per això, s'aposta per facilitar la intermodalitat a partir de combinar els diferents serveis de transport públic com són el tren i el bus.

Noves estacions d'autobusos de Tàrrega, Juneda i Almacelles i baixador del polígon El Segre

El Govern preveu començar durant aquest any les obres de les noves estacions d'autobusos de Juneda, Tàrrega i Almacelles i el baixador ferroviari el polígon industrial El Segre de Lleida, projectes que sumen una inversió de 5,5 milions d'euros. En el cas d'aquest darrer projecte, ha optat per dividir-lo en dues parts i construir el baixador i mantenir de moment el pas a nivell existent, a l'espera d'assolir un consens amb els veïns de la zona per si s'acaba suprimint o no.  

Pel que fa a la nova estació d'autobusos de Lleida, la previsió és que els treballs comencin durant l'any 2023

El Govern confia tenir el projecte durant aquest febrer i l'objectiu és obtenir finançament dels fons europeus Next Generation per tirar endavant les obres.

Adif redueix a quatre punts amb limitacions de velocitat per als trens a Ponent

Així mateix, José Crespín ha explicat que Adif haurà invertit uns 63 milions d'euros en tasques de conservació i manteniment a la xarxa ferroviària convencional de les comarques lleidatanes en els dos darrers anys (2020 i 2021), sumades a les previstes per enguany. Aquestes actuacions han suposat la millora de traçats, la consolidació de talussos o la reposició de catenàries, instal·lacions de seguretat i comunicacions, segons ha dit. Tot això ha permès reduir punts amb limitacions de velocitat dels trens, que han passat dels tretze de principis del 2020 als quatre actuals, segons ha dit el subdelegat del govern espanyol.  

Coordinació amb els municipis per implantar la Zona de Baixes Emissions

El tinent d'alcalde de la Paeria de Lleida, Toni Postius, també ha traslladat el compromís de l'Ajuntament de Lleida per treballar conjuntament amb els ajuntaments i ens locals de municipis de l'entorn la proposta per a la Zona de Baixes Emissions (ZBE) que la capital del Segrià haurà d'implantar el 2023. En aquest sentit, el govern de la Paeria buscar la coordinació amb els municipis lleidatans tenint en compte que molts dels seus veïns s'han de desplaçar sovint a Lleida ja sigui per feina, estudiar, per anar al metge o a comprar, entre altres motius.   

El Govern sondeja Renfe per augmentar freqüències a Lleida-Cervera i Lleida-les Borges
comentaris