Els enginyers forestals emeten un manifest en suport a la seu de GRAF Lleida

Davant l’anunci del tancament de la subseu de Lleida, per unificar-la amb la unitat de Tremp

Efectius del GRAF Lleida Sud acompanyats de companys de les seus de Rubí i Reus a la seu del Col·legi de Periodistes a Lleida

Data de publicació: dilluns 04 de desembre del 2023, 14:23

Localització: Lleida

Autor: Anna Berga
photo_camera Efectius del GRAF Lleida Sud acompanyats de companys de les seus de Rubí i Reus durant la roda de premsa de dilluns passat, a la seu del Col·legi de Periodistes a Lleida - Foto:

Vuit professionals especialitzats en enginyeria forestal, de la Secció de Boscos i Recursos Forestals de Lleida del Departament d'Acció Climàtica, van expressar aquest dijous el seu suport al Grup de Recolzament en Actuacions Forestals (GRAF) de Bombers de Lleida. La signatura del manifest, també signat per la cap de la Secció de Boscos i Recursos Forestals, Maria Castelló, respon a l'anunci de la unificació de la subseu de Lleida amb la unitat de Tremp. En aquest document, els enginyers forestals destaquen la importància de mantenir la presència local de GRAF a Lleida davant la decisió de tancament.

Expressant preocupació pel possible desplaçament de la seu cap al nord, els signants destaquen la importància de l'expertesa de GRAF Lleida en la planificació i execució d'estratègies de prevenció i extinció d'incendis forestals a les comarques de Ponent.

La zona sud de Lleida, especialment el Segrià i les Garrigues, ja es troba en una situació de risc elevat d'incendis forestals, amb condicions climàtiques excepcionals i una geografia que augmenta la vulnerabilitat. El manifest alerta sobre els perills potencials d'abandonar aquesta àrea en un context "d'emergència climàtica, on els incendis forestals esdevenen un factor determinant per canvis en les capes de l'atmosfera terrestre, amb conseqüències gravíssimes en la seguretat de les persones i béns".

Els recents incendis forestals a les comarques de Ponent subratllen la necessitat de preservar el coneixement local i la coordinació amb les autoritats. El GRAF, "amb la seva experiència, implicació i estudis en marxa sobre el comportament del foc en les nostres condicions", ha jugat un paper fonamental en la prevenció i extinció d'incendis.

El desplaçament de la seu a Tremp, segons el manifest, no només dificultaria la coordinació i les reunions amb els professionals locals sinó que també tindria un impacte molt negatiu en la col·laboració amb el cos de bombers, "com a tècnics/tècniques de guàrdia d’incendis del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, durant les campanyes anuals d’incendis forestals, si no l’hem pogut preparar i treballar prèviament al territori, amb ells, GRAF Lleida, a les comarques de Ponent, com podíem fer fins ara". 

Els signants del manifest demanen a les autoritats reconsiderar la decisió i preservar la subseu de GRAF Lleida. Insten a mantenir la continuïtat d'aquesta important unitat especialitzada per garantir la seguretat de les comarques de Ponent enfront dels creixents riscos d'incendis forestals.

Els set efectius afectats de GRAF Lleida ja van denunciar dilluns passat, en roda de premsa a la seu del Col·legi de Periodistes a Lleida, que la decisió de la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments i el Govern contradiu les declaracions públiques que fan els membres del mateix executiu quan afirmen que calen mesures preventives per evitar incendis.

Comentaris