04.07.2022 |
Territoris.cat

'Herois i Superherois', la curiosa col·lecció de la Seu que viatjarà a Mollerussa

Pla americà del cinèfil i col·leccionista Josep Benavent explicant a diversos participants del casal d'estiu de la Seu d'Urgell alguns dels còmics de l'exposició 'Herois i superherois'. Imatge del 6 d'agost de 2019 (Horitzontal).
Pla americà del cinèfil i col·leccionista Josep Benavent explicant a diversos participants del casal d'estiu de la Seu d'Urgell alguns dels còmics de l'exposició 'Herois i superherois'. Imatge del 6 d'agost de 2019 (Horitzontal).
'Herois i Superherois', la curiosa col·lecció de la Seu que viatjarà a Mollerussa

El cinèfil i col·leccionista de la Seu d'Urgell Josep Benavent mostra al públic des d'aquest dimarts i fins al 31 d'agost part del seu fons relacionat amb els superherois dels còmics. Concretament, s'han seleccionat una trentena de personatges diferents d'entre els 250 que formen part de la seva col·lecció en aquest àmbit, dels quals s'exhibeixen, per primer cop, pàgines de diari dels anys 30 i 40 on hi apareixien i també cartells de pel·lícules. L'objectiu de l'exposició, produïda entre l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell i el Museu del Tabac de Sant Julià de Lòria (Andorra), és que tingui un caràcter itinerant i que arribi a diferents municipis, sent el de Mollerussa un dels primers on hi farà parada.

Pla general on es veuen a diversos nens i nenes del casal d'estiu de la Seu d'Urgell escoltant les explicacions del cinèfil i col·leccionista Josep Benavent sobre l'exposició 'Herois i superherois'. Imatge del 6 d'agost de 2019 (Horitzontal).

Còmics de superherois famosos com Batman o Sheena preparats per ser vistos en 3D i pàgines dels diaris dels anys 30 i 40 on s'hi podien llegir les seves històries o edicions en diferents idiomes romandran fins al proper 31 d'agost a la Sala Sant Domènec de la Seu d'Urgell. Tot plegat forma part de la col·lecció de l'urgellenc Josep Benavent, que des dels anys 50 ha emmagatzemat, entre d'altres, documentació diversa de 250 personatges d'aquest tipus, tant en format paper com cinematogràfic.

L'objectiu de l'exposició és donar a conèixer la mitologia del còmic i comprovar quina ha estat l'evolució que han experimentat alguns dels seus personatges

Pla mitjà del cinèfil i col·leccionista Josep Benavent explicant a diversos participants del casal d'estiu de la Seu d'Urgell alguns dels còmics de l'exposició 'Herois i superherois'. Imatge del 6 d'agost de 2019 (Horitzontal).

Benavent ha explicat que va néixer amb un esperit col·leccionista i que part del fons que ara s'exhibeix el va començar a guardar a mitjans del segle XX, en una època, ha ressaltat, en què no hi havia televisió i els nens i nenes es dedicaven a llegir i anar al cinema.

Benavent ha animat a les noves generacions a què no abandonin el paper, per les sensacions que hi aporta a diferència de la visualització amb dispositius mòbils

La mostra 'Herois i superherois' està conformada per més de 300 peces d'una trentena de personatges de còmic. El més antic és Joe Palooka, de l'any 1930, mentre que el més recent és Tank Girl, de 1988. També en destaca la presència del Capità Amèrica, Spiderman o els Venjadors, entre d'altres, els quals han pogut ser admirats aquest dimarts pels nens i nenes del casal municipal d'estiu de la capital alturgellenca.

Pla mitjà del cinèfil i col·leccionista Josep Benavent assenyant un dels còmics en 3D de l'exposició 'Herois i superherois'. Imatge del 6 d'agost de 2019 (Horitzontal).

L'objectiu de l'exposició és donar a conèixer la mitologia del còmic i comprovar quina ha estat l'evolució que han experimentat alguns dels seus personatges. Tot plegat, a través de pàgines de diari, fotogrames, imatges de cartellera, material promocional i còmics, entre els quals n'hi un d'escrit en àrab. La mostra va estrenar-se al principat andorrà el passat mes de febrer.

'Herois i Superherois', la curiosa col·lecció de la Seu que viatjarà a Mollerussa
comentaris