Les infermeres es podran acreditar per prescriure medicaments

Roda de premsa del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Lleida
photo_camera Roda de premsa del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Lleida

Els més de 2.000 infermers i infermeres de Lleida, juntament amb els 43.000 de la resta de Catalunya podran dispensar medicaments –aquells que no estan subjectes a prescripció mèdica– sense necessitat de l'aprovació d'un metge.

Amb l'aprovació d'aquest dimarts del decret per part del Govern es tanca una batalla de més d'una dècada entre aquests professionals i l'administració

La norma inclou 4.711 productes com per exemple sondes bolquers i 1.231 medicaments, tots productes que segons el Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Lleida (COILL), qualsevol ciutadà pot adquirir en una farmàcia sense recepta. En canvi, els infermers fins ara no podien dispensar-los. 

Roda de premsa del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de LleidaSegons Montserrat Gea, presideixen-ta de COILL, es tractava d'una incoherència absoluta que la norma resol i que segons va explicar, agilitarà el treball entre els professionals i amb els usuaris. Respecte als primers, esperen que augmenti la coordinació entre ells i respecte als segons, es preveu que ser redueixin els temps d'espera

Gea va explicar que en l'àmbit de temps d'espera, els Centres d'Atenció Primària seran els més beneficiats, ja que sofreixen un col·lapse, va assegurar

Encara que per als professionals d'infermeria aquest és un pas històric, asseguren que encara queden altres passos per donar en aquest camp. Entre les manques de la norma aprovada ahir el COILL va assenyalar que encara existeixen alguns productes que, segons ells, haurien d'incloure's en el llistat d'autoritzats.

D'un altre costat, també van lamentar que els requisits que el Govern ha imposat perquè els infermers i infermeres es puguin acreditar per a subministrar medicaments són massa exigents. Lamenten que els professionals recentment graduats hagin de demostrar un any d'experiència per a acreditar-se quan, segons el COILL, la formació que han rebut els deixa àmpliament preparats per a dispensar-los.

Per a poder subministrar aquests productes als pacients tots els professionals hauran d'estar acreditats, per a això, les administracions han previst un procés que s'inicia amb l'aprovació d'aquest dimarts 

Servei d'Urgencies al CAP del Pla d'Urgell a MollerussaPerquè els professionals obtinguin l'acreditació hauran de complir amb dos requisits. El primer és que hauran de ser graduats en infermeria o un equivalent i el segon, acreditar com a mínim un any d'experiència o en defecte d'això, realitzar un curs d'adaptació. A més, han previst un mètode d'acreditació més àgil per a aquells professionals que treballin en els centres del sistema públic de salut de Catalunya. En la demarcació de Lleida, entre els centres públics i privats es tracta de més de 2.000 infermers i infermeres. Segons va explicar el COILL, estimen que el 90% dels professionals lleidatans compleixen amb els requisits per a poder acreditar-se.

Els Col·legis de Metges demanen evitar acreditacions massives

El Col·legi Oficial de Metges de Lleida (COMLL), juntament amb els col·legis de les altres tres demarcacions catalanes, van coincidir a donar el seu suport al fet que els infermers i infermeres puguin dispensar fàrmacs. No obstant això, en una nota van puntualitzar que estan en contra que es produeixin acreditacions massives d'infermers sense realitzar una anàlisi individualitzada.

Segons els col·legis de metges es requereix, una formació especifica per a dispensar fàrmacs i s'hauria de realitzar una anàlisi individualitzada per a acreditar-los. El COMLL també va remarcar que continua corresponent al metge prescriure un fàrmac o fer un diagnòstic i als infermers, únicament la capacitat d'indicar o dispensar un medicament.

Comentaris