Investigadors lleidatans, més a prop de detectar les causes de l'apnea del son

IRBLleida, UdL i CIBERES i troben nous biomarcadors en sang de pacients sospitosos de patir la malaltia

IRBLleida
photo_camera IRBLleida

L'apnea obstructiva del son afecta a més del 20% de la població adulta però la majoria de les persones no estan diagnosticades, en tractar-se d'un procés diagnòstic costós i complex.

Per avançar en la seva detecció, investigadors de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), la Universitat de Lleida (UdL) i del Centro de Investigación Biomédica en Red de Enfermedades Respiratorias (CIBERES) han identificat una empremta molecular específica d'aquest trastorn en la sang de pacients amb sospita d'aquesta malaltia.

A més, han identificat una signatura de metabòlits sanguinis capaç de detectar l'apnea del son amb una precisió del 98%

L'estudi ha permès identificar un perfil sanguini compost per 33 metabòlits, principalment lípids i àcids biliars, en pacients amb apnea del son, enfront de pacients sense aquesta malaltia. A més, es va reportar una correlació entre alguns d'aquests biomarcadors i variables pròpies de la gravetat d'aquesta patologia. Les anàlisis van revelar que els nivells sanguinis de quatre metabòlits van proporcionar una precisió del 98% per a la detecció de l'apnea del son. No obstant això, destaca la naturalesa exploratòria d'aquest estudi, que requereix ser validat en futures recerques.

Els resultats de l'estudi poden suposar una potencial eina que contribueixi en el procés diagnòstic

L'investigador Ramón y Cajal de la Universitat de Lleida, del CIBERES i responsable del Grup de Medicina de Precisió en Malalties Cròniques de l'IRBLleida, Manuel Sánchez de la Torre, explica que "els nostres resultats podrien arribar a representar una potencial eina que contribuiria en el procés diagnòstic de l'apnea del son, i ens permetria conèixer amb major detall les conseqüències patològiques d'aquesta malaltia".

Comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement