El tancament del pas de l'aigua ha fet que els animals quedin atrapats al fang

Ipcena denuncia la mort de mig miler de peixos al canal Segarra-Garrigues a les Borges Blanques

L'entitat ecologista Ipcena denuncia la mort d'entre 400 i 500 peixos que han quedat atrapats sense aigua en un tram del canal Segarra-Garrigues a les Borges Blanques
Diversos peixos morts en un tram del canal Segarra-Garrigues a les Borges Blanques - Foto: Anna Berga
photo_camera Diversos peixos morts en un tram del canal Segarra-Garrigues a les Borges Blanques - Foto: Anna Berga

Ho qualifiquen de "massacre" i d'una "acció irresponsable" per part del canal perquè, segons afirmen, en el moment de tancar el pas de l'aigua no han fet el control pertinent per treure les espècies que hi ha dins la infraestructura hidràulica. Ipcena ja ha posat els fets en coneixement dels Agents Rurals i també ha presentat una denúncia al Departament d'Acció Climàtica "perquè suposa un maltractament molt greu de la fauna", ha expressat el seu portaveu, Joan Vázquez, que reclama al Segarra-Garrigues que disposi d'un servei de vigilància ambiental.

El tram afectat està situat al pla de Falliver, a les Borges Blanques, on hi ha desenes de peixos, la majoria dels quals morts i en estat de descomposició, mentre que uns pocs malviuen entre la poca aigua que hi queda després del buidament del canal. Des d'Ipcena diuen que hi ha exemplars de carpa, bagra o madrilla, encara que per determinar-ho caldria fer un estudi.

Desenes de peixos morts en un tram del Segarra-Garrigues a les Borges Blanques - Foto: Anna Berga
Desenes de peixos morts en un tram del Segarra-Garrigues a les Borges Blanques - Foto: Anna Berga

L'entitat ecologista defensa que aquesta mortaldat s'hauria pogut evitar si en el moment de tancar el canal s'hagués fet "el control respectiu i treta de peixos" i les espècies autòctones s'haguessin alliberat en un altre espai. Malgrat tot, denuncien que els responsables del canal van actuar de "manera desaprensiva i poc respectuosa".

Per tot plegat, exigeixen al canal que disposi d'un servei de vigilància ambiental efectiu que actuï de manera ràpida per evitar la mort de peixos i d'altres mamífers que cauen al canal. Sobretot, quan es buida el canal i a les zones de comportes, on molts animals queden atrapats.

És la primera vegada que Ipcena denuncia la mort d'animals atrapats al Segarra-Garrigues. En canvi, sí que ha denunciat en reiterades ocasions el canal d'Urgell, sobretot per la mort de mamífers i rapinyaires que cauen a l'aigua i no poden sortir-ne.

Per la seva banda, la Comunitat General de Regants del canal Segarra-Garrigues ha negat tenir res a veure amb el tancament del canal en aquest punt i diu que és una decisió d'ACUAES, gestora estatal que de moment en gestiona l'explotació. Està previst, però, que a partir de l'1 de febrer de l'any vinent la Generalitat assumeixi l'explotació del canal.

Comentaris