JARC en desacord amb la recomanació dels Agents Rurals de llaurar els camps que no es preveuen segar

Segons l'organització aquesta actuació abans del setembre pot suposar l'incompliment de diversos compromisos i condicionalitats de la PAC i, en conseqüència, traduir-se en sancions
Una finca d'ordi afectada per la sequera a Granyena de Segarra - Foto: Oriol Bosch
photo_camera Una finca d'ordi afectada per la sequera a Granyena de Segarra - Foto: Oriol Bosch

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) ha mostrat el seu desacord amb la recomanació dels Agents Rurals a Ponent de llaurar els camps amb cereal d'hivern que no es preveuen segar, com a mesura per prevenir incendis. Segons la organització aquesta actuació abans del setembre pot suposar l'incompliment de diversos compromisos i condicionalitats de la PAC i, per consegüent, podria implicar també sancions. L'organització agrària afegeix que, en cas de ser imprescindible, aquestes recomanacions les hauria de valorar i fer públiques el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per, si fos necessari, oferir la compensació total de la pèrdua d’ajuts o immunitat justificada pels incompliments.

Des de JARC han volgut recordar que els professionals agraris són "sempre aliats" contra els incendis, i estan a favor de qualsevol mesura que pugui disminuir el seu risc, però l’entitat considera que abans de realitzar aquesta mena de declaracions, "Interior hauria de conèixer les conseqüències que pot comportar per al sector", ja que llaurar els camps en aquestes dates pot suposar, segons diuen, incompliments de diversos compromisos i condicionalitats de la PAC que requereixen no llaurar el sòl, com a mínim, abans de l’1 de setembre. Són els casos de la condicionalitat reforçada, l'ecorègim d’agricultura de conservació o l'ajut agroambiental de protecció de l’avifauna en zones estepàries de la Xarxa natura 2000.

En aquest sentit, JARC ha subratllat que “els focs s’apaguen a l’hivern” i que no entenen com l’administració, responsable de la gestió de la Xarxa Natura 2000 d’arreu de Catalunya, permet que creixi la massa arbòria espontània i els matolls de forma descontrolada, que, segons diuen, són els principals activadors dels incendis.

Així mateix, JARC ha assenyalat que tot plegat és una prova més de la importància que s’inclogui els representants agraris en la comissió de prevenció d’incendis forestals, tal com es va quedar en la Campanya de la Sega 2023, a petició de l’organització agrària. "L’extinció i la prevenció van lligats i, per tant, cal actuar de forma més coordinada i eficaç", ha dit Vicenç Pascual, cap de la sectorial de Cereals de JARC.

Comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement