Es tracta d'un projecte únic en tot l'Estat

L'aeroport de Lleida-Alguaire albergarà una nova escola de mecànics aeronàutics

El president de la Diputació de Lleida ha participat avui en la presentació d’aquest centre, que obrirà les seves portes al primer trimestre del 2021.
aeroport alguaire escola aeronàutica - Foto: cedida per la Diputació de Lleida
photo_camera La visita a un dels hangars de l'aeroport en la presentació de la nova escola de mecànics aeronàutics - Foto: cedida per la Diputació de Lleida

Aquest dilluns es va presentar la nova Escola de Manteniment Aeronàutic a Lleida, que obrirà les portes al primer trimestre del 2021 a l’aeroport de Lleida-Alguaire. A l'acte hi van assistir el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; Chakir el Homrani, conseller de Treball, Afers Socials i Famílies; Damià Calvet, conseller de Territori i Sostenibilitat; Antoni Perea, alcalde d’Alguaire; i Olga Arnau, alcaldessa de Vilanova i la Geltrú. També hi han assistit, entre d’altres, Ramon Farré, delegat del Govern de la Generalitat a Lleida; Isidre Gavín, secretari d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat; Vidal Vidal, director dels Serveis Territorials de Treball, Afers Socials i Famílies de Lleida; Ariadna Rectoret, directora general del Servei d’Ocupació de Catalunya; Jordi Candela, director d’Aeroports de la Generalitat; i Jordi Palacios, gerent de l’IMET (Institut municipal d’Educació i Treball de Vilanova i la Geltrú).
Durant l’acte, es va efectuar una visita a l’escola de manteniment aeronàutic, tant a les aules de formació teòrica i co-working com a l’espai de taller i magatzems i també a la zona d’aprenentatges pràctics, on es van saludar els representants de les empreses de l’hangar BAA i de l’hangar 25 Buidair.
Es tracta, va dir el president, “d’un nou servei certament singular” del que disposarà Alguaire que suposa “obrir una oportunitat de futur esperançadora per al nostre jovent, aportant un programa de formació qualificada amb perspectives laborals segures i un projecte de territori”.

A més, la Diputació de Lleida i l’Institut Municipal d’Educació i Treball de Vilanova i la Geltrú han signat un conveni de col·laboració per al desenvolupament d’aquest projecte de formació per als anys 2021 i 2022. Per tot plegat, Talarn es va mostrar “convençut que aquesta aliança que avui signem amb Alguaire tindrà efectes multiplicadors sobre la qualitat de la formació que rebran i augmentarà les oportunitats de sortides laborals”.  Talarn va voler destacar el valor de la nova relació amb aquest municipi coster, per la qual cosa va proposar “estudiar un agermanament amb Vilanova de la Geltrú”.
El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, va manifestar que es tracta d'un projecte que ha significat “incrementar recursos i que en els últims 5 anys hàgim fet una inversió de més de 2 milions d’euros amb l’EFAV, en la formació i programació”. Així, va afirmar que els nivells d’inserció laboral són del 100%. El Homrani també va destacar que ja hi ha demanda i ha explicat que “les empreses del sector ja ens han preguntat quan començarem i ens han dit que necessiten personal qualificat”. Per últim, El Homrani va puntualitzar que, a nivell de “formació ocupacional des d’una institució pública finançada per una altra institució pública en l’àmbit de l’aeronàutica, no hi ha cap projecte com aquest a la resta de l’Estat”.
Per la seva banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va dir que amb aquest projecte “es fa país, es teixeixen complicitats i una xarxa potent d’activitat econòmica i protecció social”. Calvet va explicar que hi ha una clara aposta estratègica, en inversions i en infraestructures i que això ha comportat que hagin anat venint empreses. 

Ara mateix s’estan asfaltant un total de 4 hectàrees per donar-li encara més activitat a l’aeroport de Lleida-Alguaire

A partir de l’aposta estratègica de les infraestructures i de les empreses que hi ha, “ara s’afegeixen nous usos, com és el de la formació”, va afegir Calvet. Així, el conseller va assegurar que “els futurs mecànics aeronàutics del país s’estaran formant a Lleida i a Vilanova i la Geltrú, i aquest és un concepte de futur”. Per últim, Calvet va anunciar que la comissió d’urbanisme de Lleida ha aprovat inicialment “una modificació del Pla especial que ens permetrà fer 8 hangars nous de gran tampany que serviran per acollir més empreses”.

La futura (i propera) escola de mecànics aeronàutics

La futura EFAV (Escola de Formació Aeronàutica Vilanova i la Geltrú) de mecànics aeronàutics neix per l’impuls i col·laboració de les administracions públiques participants que convenien el seu establiment a les instal·lacions de l’aeroport de Lleida-Alguaire, valorant aquest entorn d’activitat aeronàutica com el més efectiu on programar cursos de formació ocupacional de personal mecànic en manteniment aeronàutic.
A l’aeroport de Lleida-Alguaire s’estan adaptant els espais per a poder instal·lar l’escola aeronàutica, hi haurà un espai de reunions i classes teòriques en una de les plantes de la torre de control, mentre que una part de l’antic magatzem es convertirà en espai de pràctiques i magatzem per a l’escola EFAV. Les obres van començar al novembre i la previsió és que acabin la primera setmana de gener.

Es reformaran un total de 870 metres quadrats (en una primera fase) i el pressupost de licitació d’aquestes obres ha estat de 49.343,81€ 

La instal·lació d’aquesta escola a l’aeroport de Lleida-Alguaire és una oportunitat de formació per a les comarques de Lleida en un sector amb unes grans expectatives de futur i en creixement, amb un alt índex d’inserció laboral en un àmbit que també es troba en un context de relleu generacional.
Significa, a més, un pas transcendent en l’establiment d’un itinerari formatiu en mecànica aeronàutica a Catalunya, per al qual l’EFAV està treballant en col·laboració amb el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), programant cursos del certificat de professionalitat d’Operacions auxiliars de manteniment aeronàutic a ambdues seus, de les llicències de manteniment d’aeronaus B1.1 d’avions amb motor de turbina a Vilanova i la Geltrú i de la llicència de manteniment d’aeronaus B1.2 d’avions amb motor de pistó a Lleida-Alguaire.

L’alumnat de les dues seus de l’escola podrà accedir a les formacions de l’altra seu homologant les parts formatives comunes, fet que permetrà assolir una doble titulació en menys temps i reduint molt el nombre de desplaçaments o el canvi de lloc de residència mentre s’estudia

La primera acció formativa a Lleida-Alguaire s’iniciarà durant el primer trimestre de 2021. Es tracta, concretament, del curs d’Operacions auxiliars de manteniment aeronàutic, amb una durada de 420 hores formatives, incloent un mòdul de pràctiques professionals no laborals a realitzar en empreses del sector. Per tirar endavant aquesta formació, el matí de dilluns la Diputació de Lleida i l’Institut Municipal d’Educació i Treball de Vilanova i la Geltrú van signar un conveni de col·laboració per al desenvolupament d’aquest projecte de formació per als anys 2021 i 2021, amb un import de 134.080 euros per als dos anys. La Diputació de Lleida aportarà 40.000 euros durant 2021 i 2021, a raó de 20.000 euros per a cada curs.
Per accedir a aquesta formació subvencionada pel SOC, cofinançada per la Diputació de Lleida i gratuïta per a l’alumnat, cal complir amb el requisit d’haver cursat l’Educació Secundària Obligatòria o equivalent (amb o sense titulació) i estar inscrit abans de l’inici del curs com a demandant d’ocupació no ocupat (DONO) o com a persona ocupada però demandant de millora de feina.

Comentaris