Josep Vallverdú: "La llengua retrocedeix perquè no s'empra prou"

L'escriptor lleidatà compleix 100 anys i rep la medalla centenària de la Generalitat

L'escriptor Josep Vallverdú al Palau de la Generalitat

Data de publicació: diumenge 09 de juliol del 2023, 13:28

Localització: Barcelona

Autor: Mar Martí
photo_camera L'escriptor Josep Vallverdú al Palau de la Generalitat - Foto: Mar Martí

Josep Vallverdú ha rebut aquest diumenge 9 de juliol, el dia en què compleix 100 anys, la medalla centenària de la Generalitat en el marc de l'acte institucional central de la commemoració de l'Any Josep Vallverdú. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha estat l'encarregat de lliurar-li la medalla honorífica i ha destacat que Vallverdú ha fet de la seva vida "un compromís absolut amb la llengua, la cultura i la nació catalana". De la seva banda, Vallverdú ha lamentat que el català es troba en una situació de "retrocés": "La llengua retrocedeix perquè no s'empra prou. L'hauríem d'usar constantment".

L'Any Vallverdú va arrencar el gener de 2023 i, entre d'altres, s'han fet exposicions, taules rodones, espectacles i edicions de llibres

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha estat l'encarregada de fer la benvinguda a l'acte on ha destacat que se celebren els 100 anys de Vallverdú en un moment en què "sembla que la cultura i la llengua catalana tornen a estar amenaçades" i en què "els catalans correm el risc de tornar-nos a quedar isolats defensant els nostres drets i llibertats".

Foto de família al Palau de la Generalitat amb motiu del centenari de Josep Vallverdú

Data de publicació: diumenge 09 de juliol del 2023, 13:28

Localització: Barcelona

Autor: Mar Martí
Foto de família al Palau de la Generalitat amb motiu del centenari de Josep Vallverdú - Foto: Mar Martí

També s'ha referit a la situació de la llengua el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha volgut deixar clar que "davant de les amenaces presents i futures, la defensarem". "Els que volen súbdits mesells, trobaran enfront un país de ciutadans lliures", ha dit, tot reivindicant que el català "segueix viu malgrat els atacs". "Vallverdú és un exemple dels que han fet possible que avui tinguem tot el futur per guanyar", ha conclòs el cap de l'executiu, que creu que la recepta recau en seguir l'exemple de l'escriptor: "Constància, treball, rigor, autoestima, amor a la cultura i a la gent del país".

De la seva banda, Vallverdú ha assegurat que creu que és una amenaça pel català el canvi de llengua que fan molts ciutadans quan algú els parla en castellà. "Retrocedeix la llengua perquè no s'empra prou. L'hauríem d'usar constantment", ha conclòs Vallverdú.

Josep Vallverdú signa el llibre d'honor al Palau de la Generalitat

Data de publicació: diumenge 09 de juliol del 2023, 13:28

Localització: Barcelona

Autor: Mar Martí
Josep Vallverdú signa el llibre d'honor al Palau de la Generalitat  - Foto: Mar Martí

En una conversa amb la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe, i la directora de la Galera, Pema Maymó, Vallverdú també s'ha referit a la comprensió lectora dels infants i joves i als perills del telèfon mòbil. "Sent un dels invents més importants de la humanitat, és un dels més temibles", ha dit l'escriptor. En aquest sentit, ha apuntat que "el perill més gran que hi ha és que es perdi el gust per la lectura continuada i expansiva, i s'accepta com una realitat la lectura comprimida, els missatges curts". Vallverdú ha lamentat que els infants "s'acostumen a llegir missatges curts i no llegeixen textos llargs".

Vallverdú ha dit que està vivint els actes de commemoració del seu centenari amb "serenor" i assegura que ha trobat "molta estimació i afecte" a tot arreu on ha anat. "No només és corprenedor sinó que molt emocionant", ha destacat. L'escriptor ha volgut tancar la seva intervenció amb la lectura del poema 'L'armari'.  

Comentaris