Junts exigeix al Govern més inversions i menys sancions per fer front a la sequera

Insten el Govern a fer un pla de xoc en un termini d'un mes de la mà del sector per tal de garantir la producció d’aliments i poder "salvar" les explotacions agrícoles i ramaderes

Representants de Junts amb membres de la col·lectivitat de regants de Bell-lloc d'Urgell

Data de publicació: divendres 28 d’abril del 2023, 14:39

Localització: Bell-lloc d'Urgell

Autor: Ignasi Gómez
photo_camera Representants de Junts amb membres de la col·lectivitat de regants de Bell-lloc d'Urgell - Foto: Ignasi Gómez

El president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, va demanar aquest divendres al Govern més lleis executives per assegurar inversions que ajudin al país a fer front a la sequera. "Volem una llei executiva que garanteixi inversions i menys sancions" va exigir Batet després de la trobada que va mantenir amb la Comunitat de Regants dels Canals d'Urgell i amb regants de Bell-lloc d'Urgell.

Un superàvit de 500 milions d'euros de l'Agència Catalana de l'Aigua

En aquest sentit, el dirigent de Junts es va mostrar favorable a invertir part del superàvit pressupostari de 500 milions d'euros de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) en mesures que "garanteixin l'abastiment de boca" i evitar així possibles restriccions a uns "300 municipis petits aquest estiu". "El Govern va un any tard”, va lamentar.

Junts proposa un pla de xoc per fer front a la sequera

Batet va recordar que Junts ha registrat una proposició de llei que "serà un punt d'inflexió" per fer front a la sequera i es va mostrar confiat que aquesta s'aprovi en el ple del Parlament de la setmana vinent. Un dels punts de la normativa és que el Govern es comprometi per llei a desenvolupar recursos ràpids davant la manca d'aigua que afecta el país.

El diputat Salvador Vergés va recordar que la proposició insta el Govern a fer un pla de xoc en un termini d'un mes de la mà del sector per tal de garantir la producció d’aliments i poder "salvar" les explotacions agrícoles i ramaderes

Les fases primerenques de la modernització

Els representants de Junts van fer aquestes declaracions divendres des de Bell-lloc d'Urgell, on van visitar part de les finques que s'abasteixen de la sèquia auxiliar del canal d'Urgell i que compten amb un sistema de regadiu que s'està modernitzant des de fa 6 anys gràcies al finançament dels mateixos agricultors de la zona i del suport del Govern.

En aquest sentit, l'alcaldessa de Bell-lloc d'Urgell, Rosa Buira, va demanar al Govern que faci "un esforç per premiar aquestes bones pràctiques del sector agrícola". De fet, el president de la col·lectivitat número 16 de regants, Antonio Alentà, va explicar que ja s'han impulsat dues fases de la modernització (900 hectàrees) i la tercera es preveu fer a l'hivern (400 hectàrees més). "Tant el sistema gota a tota pels arbres fruiters, com l'aspersió pel cereal ens funciona perfectament i optimitzem molta aigua", va celebrar Alentà.

Concretament, la col·lectivitat de regants número 16 de Bell-lloc d'Urgell ha construït una bassa d'aigua i ha portat la pressió a totes les finques del projecte de modernització. Les infraestructures de regadiu s'han fet "per al 100% de les hectàrees", va explicar Alentà, amb vista als agricultors que vulguin sumar-se al projecte més endavant.

Qui marcarà les restriccions?

D'altra banda, l'alcaldessa Buira va demanar també valentia a les administracions "més grans" perquè marquin quines restriccions s'han de fer al territori per preservar l'aigua. "Els ajuntaments vetllarem perquè es compleixin, però a nosaltres no ens poden encomanar la feina de decidir qui podrà regar la gespa o omplir la piscina", va expressar l'alcaldessa del municipi plaurgellenc.

Comentaris