L’IEI digitalitza vora 180 pergamins perquè els ciutadans investiguin sobre el territori

Es tracta d'un conjunt d’uns cent vuitanta pergamins agrupats segons la seva procedència IEI
photo_camera Pergamí de l’antic Hospital de Santa Maria

El Servei del Patrimoni Bibliogràfic i Documental de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha digitalitzat la seva col·lecció de pergamins, un fons que abraça cronològicament els segles XII al XVII. Des d’avui, documents com ara testaments, donacions, privilegis reials, butlles,… podran ser consultats pels investigadors i els ciutadans que hi estiguin interessats accedint al repositori d’objectes digitals

Aquesta és una col·lecció que forma part del Dipòsit de l'Arxiu, un fons que prové d'un dipòsit d'emmagatzematge de documentació establert durant la Guerra Civil a l'Antic Hospital de Santa Maria

Community as Opportunity​: Un projecte europeu de digitalització

La digitalització d’aquests fons és una acció que s’engloba dins el projecte europeu que porta per títol Community as Opportunity. The Creative Archives' and Users' Network (CO-OP), dirigit per Francesco Roberg (Hessisches Staaatsarchiv Marburg), el partner del qual a Espanya és la Universidad Complutense de Madrid, sota la direcció del professor Manuel Salamanca. L’equip que, en el marc d’aquest projecte europeu, ha tingut cura de la catalogació i digitalització dels fons en pergamí de l’IEI ha estat format pel professor Joan J. Busqueta (UdL-IEI), Núria Preixens, historiadora, i Sílvia Farrús, tècnic del Servei de Patrimoni Bibliogràfic i Documental de l’IEI. 

En el repositori, l’usuari no només podrà consultar el pergamí digitalitzat, sinó que cada un d’aquests documents es presenta amb un regest explicatiu. La major part d’aquests pergamins estan escrits en llatí.

Vora 180 pergamins del territori

En total són un conjunt d’uns cent vuitanta pergamins agrupats segons la seva procedència. D’aquesta manera, podem localitzar pergamins d’una part important del territori: Lleida, les Garrigues, la Noguera, els Pallars, el Pla d’Urgell, la Segarra, el Segrià, l'Urgell... Els pergamins amb la datació més antiga de tota la col·lecció són el de 1148, que conté la convinença feta entre el comte Ramon Berenguer IV de Barcelona i Ermengol VI, comte d’Urgell, amb una sèrie de pactes després de la conquesta; o el document, de 23 d’agost de 1250, que conté el privilegi de Jaume, rei d’Aragó, Mallorca i València, que fa l’abadessa de Vallsanta, i al seu monestir, donant protecció a bestiar, els seus pastors i els seus traginers (donació Gómez, 2011).

El pergamí més antic data de l'any 1148, i conté una sèrie de pactes de després de la conquesta entre el comte Ramon Berenguer IV de Barcelona i el comte d'Urgell Ermengol VI

Independentment a aquestes procedències, en el repositori també es poden localitzar una vintena de pergamins de l’Antic Hospital de Santa Maria que permeten mostrar i entendre la vida de l’hospital i la seva imbricació amb la ciutat.

Pergamí de els Ordes militars IEI

Una quarantena de pergamins més han estat descrits i classificats dins el concepte d’ordes militars (Calatrava i Montesa). Un conjunt prou important que permetrà fer una mirada, valoració i estudi del que fou especialment l’Orde de Calatrava, fundat a Castella al segle XII i introduït a la Corona d’Aragó per Alfons el Cast. Els pergamins del Servei, i que avui són posats a l’abast dels investigadors, són de la presència de l’orde a la vall del Maestrat, el Matarranya i el Baix Aragó, bàsicament d’Alcanyís i Mont-roig. Precisament, i com a curiositat, en aquest conjunt de l’orde de Calatrava es troba el pergamí més extens de tota la col·lecció.

Es tracta d’un pergamí de 272 cm de llargada, un document partit i format per la suma de 4 pergamins

Una col·lecció poc treballada

El Servei de Patrimoni Bibliogràfic i Documental posa a disposició dels investigadors i de la ciutadania aquesta extensa i, fins ara, poc treballada col·lecció amb l’objectiu de posar en valor el seu ric patrimoni. Un projecte que neix, d’una banda, amb l’objectiu de preservar i difondre un fons únic; i d’altra banda, dins l’eix estratègic de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i la pròpia Diputació de Lleida, de contribuir a fomentar la recerca sobre el seu patrimoni tot facilitant-ne la consulta als investigadors. El projecte no finalitza amb aquesta primera fase de pujada al repositori, sinó que té planificades altres línies d’actuació, com són l’edició amb la transcripció completa de la totalitat de pergamins de l’antic Hospital de Santa Maria, i la realització, junt amb la Secció de Geografia i Història de l’IEI, d’un taller de lectura de documents medievals i moderns.

comentaris