L’Orquestra Julià Carbonell acosta la música a persones amb discapacitat intel·lectual i gent gran 

Orquestra Julià Carbonell - Un matí d’orquestra a les Terres de Lleida 2
photo_camera Orquestra Julià Carbonell - Un matí d’orquestra a les Terres de Lleida 2

Uns 300 usuaris de catorze entitats socials, centres i residències de sis municipis lleidatans han pogut gaudir enguany de l'activitat Un Matí d'Orquestra, que s'adreça a persones amb discapacitat intel·lectual i a persones amb Alzheimer i als seus acompanyants.

Sis ciutats lleidatanes han participat enguany en la iniciativa impulsada per Apropa Cultura i l'Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida, amb el suport de la Diputació de Lleida i de l'Obra Social la Caixa. Durant aquest any, Solsona, Balaguer, Cervera, Mollerussa, Juneda i la Seu d'Urgell han acollit l'activitat Un Matí d'Orquestra als seus teatres per afavorir l'accés a la cultura dels col·lectius més vulnerables i en risc d'exclusió social. 

Els participants d''Un matí de concerts' de l'OJC al Teatre l'Amistat - OJCL'activitat va ser creada fa set anys a l'Auditori de Barcelona, en col·laboració amb l'Orquestra de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) i Apropa Cultura. Aquest 2019, també s'ha dut a terme a les comarques lleidatanes de la mà de l'OJC, segons ha explicat Sònia Gaínza, directora del programa Apropa Cultura.

En total s'han dut a terme 36 tallers en les sis ciutats en els quals han participat els usuaris de catorze entitats socials, centres o residències, en cada municipi s'han dut a terme tres sessions

Orquestra Julià Carbonell - Un matí d’orquestra a les Terres de Lleida 3Sonia Gaínza ha posat en valor els beneficis que aporta la música a les persones que participen als tallers i a les audicions de l'OJC. En el cas de les persones amb Alzheimer, els familiars ens comenten que gràcies a la música poden reviure el record i, sobretot, passen uns moments maquíssims de connexió que havien perdut. També ens diuen que són moments d'alegria i de gran impacte, perquè quan tornen els músics, se'n recorden, ha explicat la directora d'Apropa Cultura.

Pel que fa als grups de persones amb discapacitat intel·lectual, tenen l'oportunitat de viure sensacions, viure la música, poder treballar la comunicació, poder sortir dels centres, comunicar-se amb els músics, sentir-se important i ser protagonistes

Gaínza destaca que és més important és que els educadors s'adonen de la importància de la música i decideixen començar a fer activitats de música i de participació dins el centre i, això, és el que realment és transformador.

Per la seva banda, el director de l'OJC, Alfons Reverté, ha remarcat l'aposta de l'orquestra per arribar arreu del territori i, en relació, amb l'activitat, ha posat en valor que es tracta d'una eina cultural i social" per arribar a persones amb discapacitat intel·lectual i que pateixen Alzheimer a les quals aporta un benefici des del punt de vista terapèutic.

Un Matí d'Orquestra busca convertir-los en protagonistes de la mà d'una musicoterapeuta i dels músics de l'OJC

Han participat en el cicle les entitats Associació Estel, Fsh la Seu d’Urgell, Residència L’Anunciata, la Fundació privada Hospital Pere Màrtir Colomés, la residència municipal, d’avis de Juneda, l’Associació Claror de l’Alt Urgell, AFA Mollerussa; ACUDAM, l’Associació Familiars Alzheimer de Lleida a Balaguer, la Fundació-Casa caritat Residència Mare Janer, el Centre Ocupacional Espígol, i el Centre de Dia Josep Valls.

Comentaris