Dia Mundial del Trastorn Bipolar

L'alimentació saludable i l'exercici milloren l'estat dels pacients amb trastorn bipolar

Segons una recerca liderada per psiquiatres de l’Hospital Universitari Santa Maria, membres de l’IRBLleida

fruiteria gran

Els hàbits de vida saludables i una correcta alimentació milloren l’evolució cognitiva dels pacients amb trastorn bipolar, segons un estudi liderat per psiquiatres de l’Hospital Universitari Santa Maria i investigadores de l’Institut de Recerca Biomèdica IRBLleida.

Les investigadores han detectat que la interacció de presentar trastorn bipolar i obesitat o sobrepès prediu un pitjor funcionament cognitiu dels pacients a curt i a llarg termini

Els programes de prevenció i tractament haurien d’intervenir de forma específica sobre estils d’alimentació i hàbits de vida saludables des de les fases inicials del trastorn, com a una manera de prevenir la disfunció cognitiva i també funcional en el trastorn bipolar”, afirma Ester Mora, psiquiatra i investigadora del projecte, que actualment treballa de psiquiatra a l’Àrea de Salut Mental Infantil i Juvenil Sant Joan de Déu Terres de Lleida.

Avui, 30 de març, se celebra el Dia Mundial del trastorn bipolar, una malaltia mental força desconeguda tot i la seva elevada prevalença –afecta el 2,4% de la població– i l’impacte que suposa en els pacients i el seu entorn.

El trastorn bipolar és una malaltia crònica i recurrent que consisteix en un trastorn episòdic de l'estat d’ànim, caracteritzat típicament per l’oscil·lació i la recurrència de fases d’eufòria anomenades (hipo)maníaques i d’altres depressives, que alteren la capacitat per mantenir el funcionament habitual diari

Tot i que la seva prevalença és menor que la dels trastorns depressius o d’ansietat, el trastorn bipolar provoca un major i més marcat deteriorament funcional en els pacients i una major afectació en la seva qualitat de vida. 

El projecte de recerca sobre el sobrepès i l’obesitat forma part d’un grup de diversos projectes per aprofundir en l’estudi del trastorn bipolar. Aquest grup també ha estudiat l’evolució de la cognició en una mostra de pacients i també en el subgrup de pacients excel·lents responedors a liti.

Les conclusions evidencien que la disfunció cognitiva persisteix fins i tot en els períodes d’estabilitat clínica”, explica Maria Mur, psiquiatra i investigadora.

D’altra banda, també s’està estudiant la influència de la reserva cognitiva en aquests pacients. S’entén per reserva cognitiva la capacitat del cervell adult per tolerar millor els efectes d’una determinada patologia amb l’objectiu de minimitzar els seus símptomes.

En el nostre treball es demostra com en el cas del trastorn bipolar la reserva cognitiva actua com a factor protector respecte a l’expressió de la malaltia”, explica Irene Forcada, psiquiatra i investigadora.

Els treballs d’aquest grup de recerca s’han dut a terme gràcies a la col·laboració i participació desinteressada de pacients i de voluntaris sans

 

Comentaris
Més a Societat