L'allau de parcs eòlics i solars previstos a Catalunya obliga a obrir un debat sobre el futur del món rural

Segons Unió de Pagesos, dels 424 nous aerogeneradors previstos, 165 s'ubicarien a l'Ebre, 106 a les comarques de Lleida, 90 a Tarragona i 63 a les comarques centrals; i pel que fa a les 710 noves hectàrees de fotovoltaica, 573 s'emplaçarien a Lleida, 54 a les comarques centrals, 40 a l'Ebre, 41 a Tarragona i 3 a Girona
Parc Solar de la companyia Nufri al Poal @Territoriscat
photo_camera Parc Solar de la companyia Nufri al Poal

Unió de Pagesos (UP) avisa que l'allau de parcs eòlics i solars previstos a Catalunya obliga a obrir un debat de país sobre el futur del món rural i protegir les finques agrícoles més productives. A Camp i Ebre hi ha unes cinquanta sol·licituds de fotovoltaiques, amb ofertes llamineres de 1.300 euros per hectàrea -quan el valor estàndard seria de 200 euros.

Imatge parc eòlic @UniódePagesosEl sindicat insisteix en què s’ha obert la veda a les energètiques i insta al Parlament a regular-ho. A partir d’aquí proposa instal·lacions més reduïdes i aprofitar teulades de polígons per evitar trinxar territori.

Cal un reequilibri territorial i un model més democràtic i participatiu, sense oposició a les energies renovables, però amb dubte la manera d’implantar-les

El sindicat es reafirma en la necessitat d’avançar en la implantació de les energies renovables, però no de qualsevol manera. En aquest sentit, Unió de Pagesos defensa un model basat en instal·lacions de dimensió més petita, amb un desenvolupament rellevant de l’autoconsum i la generació distributiva, amb la implicació de la gent del territori mitjançant el finançament local i inversions de la ciutadania i que prioritzi la instal·lació de plaques solars, preferentment en els sostres de les edificacions existents i en zones urbanitzades, i que tinguin feta la connexió a la xarxa per minimitzar l’impacte sobre el territori de les línies d’evacuació.

Imatge d'un Parc fotovoltaic @MónRuralSegons el sindicat, dels 424 nous aerogeneradors previstos, 165 s'ubicarien a l'Ebre, 106 a les comarques de Lleida, 90 a Tarragona i 63 a les comarques centrals; i pel que fa a les 710 noves hectàrees de fotovoltaica, 573 s'emplaçarien a Lleida, 54 a les comarques centrals, 40 a l'Ebre, 41 a Tarragona i 3 a Girona.

Si aquests nous parcs s'acaben instal·lant a les zones ja massificades per aquestes instal·lacions, els serà impossible optar a un model energètic alternatiu, més democràtic, col·laboratiu i implicat en el territori, com preveu la llei de transició energètica que està redactant el Govern

Segons les dades d'Unió de Pagesos, hi ha 700 i escaig hectàrees demanades a tot Catalunya per a projectes de centrals solars i una cinquantena de sol·licituds de parcs eòlics.

El responsable nacional d'Organització i Comunicació d'Unió de Pagesos, Miquel Piñol destaca que cal controlar aquestes bombolles agràries d’especulació i que el territori hi pugui dir la seva. Recorda que hi ha moltes zones manifestament productores d’energia, però que el consum acaba revertint en altres llocs. I el territori no hi participa, l’energia territorial s’ha de democratitzar, sinó s'està incomplint l’esperit del decret llei.

Comentaris