L'Arnau de Vilanova tractarà cirurgies complexes de columna i crani amb tecnologia 3D

Es calcula que anualment més de 250 pacients amb patologies que requereixen cirurgia de columna que són atesos a la unitat conjunta dels serveis de Traumatologia i Neurocirurgia es podran beneficiar d'aquest sistema i dels seus avantatges
IMG_9178
photo_camera IMG_9178

L'Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV) s'ha convertit en centre de referència per a les cirurgies complexes de columna i crani en incorporar al seu equipament un escàner radiològic en tres dimensions, Loop-X. Una tecnologia que compta amb un sistema de navegació intraoperatòria que potenciarà els serveis de Traumatologia i Neurocirurgia. 

L'escàner Loop-X, dissenyat per la companyia alemanya Brainlab, està concebut específicament per al quiròfan, format per un arc obert, amb un detector que gira al voltant del pacient durant els moments clau d'una intervenció i que proporciona imatges a temps real d'altíssima qualitat que ofereixen precisió al cirurgià i seguretat al pacient.

Es calcula que anualment més de 250 pacients amb patologies que requereixen cirurgia de columna que són atesos a la Unitat de Raquis (Unitat conjunta dels serveis de Traumatologia i Neurocirurgia) i 50 pacients amb patologia cranial que són atesos pel servei de Neurocirurgia es podran beneficiar d'aquest sistema i dels seus avantatges.

Equip facultatiu de Traumatologia i Neurocirurgia de l'Arnau de Vilanova ©HUAV
Equip facultatiu de Traumatologia i Neurocirurgia de l'Arnau de Vilanova ©HUAV

L'escàner mòbil ultralleuger Loop-X genera unes imatges en 3D que es controlen a través d'una tauleta, gràcies al seu sistema robotitzat, i que augmenten la precisió a l'hora de col·locar instrumentacions i implants. Això permet reduir les complicacions i els temps quirúrgics. En les intervencions més habituals, l'escàner permet fer cirurgies mínimament invasives sense renunciar a l'efectivitat i la seguretat. En cirurgies més complexes, permet reduir les lesions neurològiques i vasculars, i també redueix les necessitats de reintervenció.

El cap de servei de Neurocirurgia de l'HUAV, Fuat Arikan, ha explicat que amb l'ajuda d'aquesta tecnologia intraoperatòria, el centre podrà dur a terme intervencions quirúrgiques "d'alta complexitat" que el posicionaran com un hospital "pioner" a Catalunya. Segons el cap de secció de Traumatologia, Ramon Jové, la tecnologia, sumada a l'experiència dels professionals de l'HUAV, reporta els "millors resultats" finals possibles per als pacients operats. De la seva banda, Jaume Mas, facultatiu especialista del servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia, ha destacat que el nou escàner permet una millor planificació quirúrgica i una millora en la seguretat de l'execució de la cirurgia gràcies a la "màxima precisió" en la col·locació dels implants.

El Loop-X se suma a l'adquisició, a principis de 2021, d'un neuronavegador i d'un microscopi d'última generació, que eviten mig centenar de derivacions a l'any a altres hospitals per a cirurgies complexes, com són les extirpacions de tumors cerebrals.

Comentaris
Més a Societat