Salut Mental Ponent celebra 25 anys i aposta per un model d'atenció comunitari

La celebració dels 25 anys d'història de l'entitat s'ha fet coincidint amb la inauguració de la seva nova seu a Lleida

La foto de grup de l'acte de celebració dels 25 anys de Salut Mental Ponent al nou local de Lleida
photo_camera La foto de grup de l'acte de celebració dels 25 anys de Salut Mental Ponent al seu nou local de Lleida

L'entitat Salut Mental Ponent va inaugurar ahir dijous dia 21 de juny el nou espai de la seva entitat, situat al carrer Henri Dunant, número 1 de Lleida. L'acte s'emmarca en la celebració dels 25 anys d'aquesta entitat, nascuda l'any 1993, considerada tot un referent en l'atenció a persones afectades per un trastorn mental sever i les seves famílies.

L'Associació Salut Mental Ponent es va constituir l'any 1993 per un grup de famílies que es van unir per mirar de fer front a la situació tan precària que hi havia en aquell moment en relació a l'atenció a la salut mental i lluitar per aconseguir el reconeixement dels mateixos drets que la resta dels ciutadans

Coincidint amb la inauguració, l'entitat ha presentat la seva nova imatge, que vol ser el reflex del model comunitari d'atenció a la persona i la família. L'acte ha consistit en una jornada de portes obertes i el descobriment de la placa inaugural. Hi han assistit representants institucionals de la Generalitat; Joan Santacana, Director dels Serveis Territorials de Treball, Afers Socials i Famílies de Lleida, Joan Gómez, 6è tinent d'alcalde i regidor de Participació Ciutadana, Drets Civils i Cooperació de l'Ajuntament de Lleida i el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé.

L'acte ha tingut un to marcadament festiu, amb l'actuació musical de la banda d'indie pop lleidatana-barcelonina Kids From The 90s

Segons ha explicat la presidenta de l'entitat, Eva Barta, el nou local simbolitza una millora en l'atenció de les persones, un avanç cap a un model comunitari per tractar la salut mental d'una forma innovadora, basada en la metodologia centrada en la persona i el seu entorn, ja que adaptem els recursos a les necessitats de cadascú i no a la inversa.

El treball de l'entitat ha estat dedicat tots aquests anys en la lluita contra l'estigma, en la millora de l'atenció a la salut mental, en la millora dels recursos i en un model d'atenció comunitari centrat en la persona, flexible, enfocat en la prevenció i respectuós amb els drets de les persones

L'abordament integral, tant de l'afectat com del seu entorn, flexible i adaptat a cada cas concret, ha convertit l'entitat en un referent en el territori. La prova n'ha estat el seu creixement degut a la professionalització dels serveis i dels seus treballadors.
 
L'entitat ha volgut agrair l'esforç a totes les institucions, entitats i empreses que ho han fet possible, com la Diputació de Lleida, GSS o FeSalut, entre altres i col·laboradors habituals que sempre els han donat el seu suport, com ara Fruits de Ponent, Plusfresc, Torrons i Mel Alemany, David Pàmpols Arquitectes o Odeon Lleida.

Actualment l'entitat compta amb quatre pisos i realitza també el suport a domicili a altres persones a la seva pròpia llar a un total de 34 persones

 

CAMPANYA CONTRA L'ESTIGMA, PER UN #SALUTMENTALENPOSITIU

El 2014 l'entitat va posar en marxa la campanya de lluita contra l'estigma #salutmentalenpositiu que va rebre el suport de professionals del sector, representants polítics, representants del món social, personalitats d'àmbits diversos, com ara esportistes entre els quals destaca el jugador del FC Barcelona Carles Puyol, l'equip del Lleida Esportiu, l'àrbitre lleidatà internacional Xavier Estrada o ciutadans anònims, que van contribuir a una visualització més real i lliure d'estigmes envers la salut mental.
 
L'entitat també ha estat donant suport a l'Associació d'Afectats de Discapacitat Derivada de Malaltia Mental Terraferma (AADDMM Terraferma), formada exclusivament per persones que tenen un trastorn mental.

Salut Mental Ponent compta actualment amb serveis propis, com ara pisos amb suport, programes d'inserció laboral, de suport psicosocial i programes de voluntariat entre d'altres. També ha estat present i col·labora en actes culturals, esportius i educatius, essent la base la sensibilització i la prevenció de la salut mental

Així mateix, ha estat escollida per acollir l'Espai Situa't del projecte Activa't per la Salut Mental i el Xarxajove, projectes pilots de la Federació Salut Mental Catalunya i els Departaments de Salut  i de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, el quals formen part del Pla Integral d'atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions.


 

Comentaris