L'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agroalimentària i Forestal i de Veterinària, 50 anys de compromís i innovació

L'èxit del sector agroalimentari català no es pot entendre sense l'escola, diu el rector

cloenda 50ETSEA
photo_camera Acte de cloenda de la celebració dels 50 anys d'ETSEAFiV

Durant l'acte de clausura, el rector de la Universitat de Lleida (UdL), Jaume Puy, ha subratllat que "l'èxit del sector agroalimentari català, un sector punter, netament exportador i que genera al voltant del 20% del PIB català, és difícil d'entendre sense la contribució de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agroalimentària i Forestal i de Veterinària" (ETSEAFiV), en l'acte de clausura de la commemoració del 50è aniversari del centre. "Una història d'èxit", ha afirmat, "alhora que un repte i una oportunitat perquè aquest singular campus de la UdL segueixi liderant la transformació intel·ligent del sector".

El rector ha recordat que "amb l'actual conjuntura de canvi climàtic cal impulsar una transició verda, digital i sostenible que ens porti cap a una nova economia circular de la mà de la recerca i la formació de professionals amb nous cultius i processos, l'ús de les noves tecnologies de sensors, la intel·ligència artificial o les tècniques biotecnològiques fonamentals".

Puy ha agraït, no només al personal de l'Escola, sinó també als "companys de viatge" en aquesta història, Agrotecnio, el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal, l'IRTA, les empreses i les diferents institucions, per la seva col·laboració "que és garantia per enfocar aquesta transformació sostenible"

Per part seva, el conseller d'Universitats i Recerca, Joaquim Nadal, que prèviament a l'acte ha visitat Agrotecnio, ha ressaltat la projecció internacional, la captació de recursos, la qualitat de la recerca i de la formació que imparteix, així com el seu arrelament al territori de l'Escola.

 "El que esteu fent és la resposta adequada als problemes que tenim", ha afegit Nadal, i ha demanat als assistents que el campus agroalimentari, forestal i veterinari de la UdL es faci conèixer i valdre al món

El director del centre, Jordi Graell, ha fet un repàs a la història de l'Escola que de 40 alumnes i 70 professors amb què va començar l'any 1972, ha passat a comptar en l'actualitat amb 1.400 estudiants, 209 professors i 70 membres del personal tècnic i de gestió i serveis. A l'ETSEAFiV es poden cursar 4 graus, 2 dobles graus i 9 màsters, dos d'ells europeus. Des que al 1975 es va graduar la primera promoció d'Enginyeria Tècnica Agrícola, especialitat d'Explotacions Agropecuàries, prop de 11.000 persones han obtingut el seu diploma en aquest centre. "El desenvolupament de l'escola ha estat un cas d'èxit", ha dit, la mateixa valoració que n'ha fet el president del Consell Social, Delfí Robinat.

La celebració dels 50 anys del centre ha tingut lloc durant del curs 2022-2023. El programa d'activitats ha inclòs, a més de congressos, jornades tècniques i científiques, un concurs de fotografia, trobades d'exalumnes, exposicions, una bibliologia amb obres d'autors del centre, una col·lecció de vídeos sobre ciència, documentals sobre la història de l'escola o la col·locació d'una escultura commemorativa al jardí del campus, un tractor John Deere 1035 EV del 1978

Comentaris