L'Hospital Arnau de Vilanova i l'Orfeó Lleidatà estrenen un projecte pioner de musicoteràpia a l'UCI

Els músics, durant una sessió de musicoteràpia a l'UCI de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova
photo_camera Els músics, durant una sessió de musicoteràpia a l'UCI de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova

El Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova i la Fundació Orfeó Lleidatà han estrenat aquest novembre un projecte pioner que consisteix en oferir sessions de musicoteràpia participativa als pacients ingressats a l'UCI, als seus familiars i als professionals que els atenen.

L'objectiu és millorar l'estat anímic i físic del pacient, a la vegada que és un pas endavant cap a la humanització de les cures crítiques

Les sessions es celebren cada divendres i van a càrrec de dos músics i musicoterapeutes de l'Orfeó Lleidatà. De mitjana hi participen entre 4 i 6 pacients i, de moment, hi ha programades catorze sessions.

Els responsables del projecte de musicoteràpia a l'UCI de l'Hospital Universitari Arnau de VilanovaSegons el cap del Servei de Medicina Intensiva de l'hospital, Jesús Caballero és una assistència pel pacient però basada en les persones, es tracta d'un projecte pioner perquè és la primera vegada que la musicoteràpia és fa a tres bandes: amb el pacient, la seva família i els professionals. Caballero ha explicat que el projecte és molt positiu per a tots perquè ajuda a reduir els nivells d'ansietat, desperta emocions dels participants i prevé el delírium, així com afavoreix la mobilització des pacients. Quan les vius se't posa la pell de gallina i la gent s'involucra, ha afegit.

Les sessions van a càrrec dels músics i musicoterapeutes de l'Orfeó Lleidatà, Pau Gimeno i Raquel Peremartí. Els dos han qualificat la iniciativa de molt positiva i han assenyalat que es tracta d'un recurs més que està al servei dels professionals.

Els pacients que es beneficien d'aquestes sessions han de complir diversos criteris, puguin mantenir-se desperts i que tingui la capacitat d'estar actius i compartir amb els músics, ja que es tracta de sessions força actives

Peremartí també ha explicat que durant aquestes sessions, en les que hi participen familiars i professionals, els pacients demanen cançons, canten i acompanyen els músics amb instruments.

Els músics, durant una sessió de musicoteràpia a l'UCI de l'Hospital Universitari Arnau de VilanovaEl director de la Fundació Orfeó Lleidatà, Òscar Enrech, ha explicat que fa dinou anys que desenvolupen diferents projectes socials amb la voluntat d'apropar la música a la ciutadania i, en aquest cas concret, s'ha fet de manera molt transversal. A una UCI hi ha un perfil molt divers de persones.

Aquest projecte suposa un pas més endavant en l'acostament de la cultura cap a les persones i per posar en valor la cultura com a eina de transformació i de qualitat de vida

La iniciativa és fruit d'un conveni de col·laboració entre l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova i la Fundació Orfeó Lleidatà i compta amb el finançament de l'Obra Social la Caixa, Plusfresc, Catalana Occident i Sistemas Digitales Ricoh.

Comentaris