Da Vinci, el robot que fa l'Hospital Arnau de Vilanova un referent a l'Estat

El centre ha practicat 90 cirurgies robòtiques de la paret abdominal amb aquest robot en dos anys
481fa90b-049d-41cc-a22b-6c7f3a90fcbf
photo_camera Professionals de la Unitat de Cirurgia de la Paret Abdominal de l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida realitzen una cirurgia fent servir el robot Da Vinci - Foto: Cedida per l'ICS

Da Vinci coneixia a fons l'anatomia humana, i així ho fa també el robot de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de La Unitat de Cirurgia de la Paret Abdominal que porta el seu nom i que en dos anys ha practicat 90 cirurgies, xifra que situa aquest centre com a líder estatal en aquest tipus d'intervencions, la majoria per corregir hèrnies complexes. Es tracta d'una cirurgia de màxima precisió i mínimament invasiva, gràcies a la utilització del robot, que comporta més seguretat i menys dolor i complicacions per als pacients, que redueixen l'estada mitjana postoperatòria, expliquen des de l'hospital lleidatà.

Actualment, l'Arnau de Vilanova compta amb dos robots Da Vinci, la plataforma més innovadora per a la cirurgia mínimament invasiva; el primer el va adquirir l'abril del 2019 i el segon, l'abril del 2022

Amb aquesta tecnologia, el professional de la cirurgia no opera directament sobre el pacient, sinó que ho fa assegut en una consola des d'on fa anar virtualment unes pinces, treballant amb lents de fins a 15 augments, amb una visió tridimensional d'alta qualitat i una gran precisió. El sistema tradueix els moviments del professional en impulsos que es transmeten als braços robòtics, fet que possibilita arribar a zones de difícil accés. Amb l'ús del robot Da Vinci s'elimina la tremolor fisiològica o els moviments involuntaris del professional, així com el cansament postural després de llargues hores d'intervenció.

0cdb43fa-9518-4745-a6b2-fa2ddc54edae
El doctor Rafael Villalobos, coordinador de la Unitat de Cirurgia de la Paret Abdominal del servei de Cirurgia General de l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, amb el robot Da Vinci - Foto: Cedida per l'ICS

Un abans i un després en les cirurgies de la paret abdominal

Aquests avantatges repercuteixen directament en el pacient ja que la mida de les incisions es redueix, fet que deriva en un període postoperatori més curt. També hi ha menys sagnat, menys dolor, menys possibilitats de complicacions i, en definitiva, una incorporació més ràpida a la vida diària. La variable cost-efectivitat és alta, ja que aquests avantatges es tradueixen en una millor gestió de l’ús de les instal·lacions i dels recursos de l'hospital, ressalten des de l'Arnau de Vilanova.

Per mostrar el treball que porten a terme a l'hospital lleidatà, el doctor Rafael Villalobos, coordinador de la Unitat de Cirurgia de la Paret Abdominal del servei de Cirurgia General de l'Arnau de Vilanova, va participar els dies 29 i 30 de setembre a les XI Jornades de Cirurgia Laparoscòpica i Robòtica de Valladolid.

Des de l'hospital universitari Río Hortega de la ciutat castellana, el doctor Villalobos va realitzar en directe una reparació d'una eventració complexa (una mala cicatrització d'una incisió a la paret abdominal per una intervenció quirúrgica) amb abordatge robòtic, davant de més de 200 cirurgians que seguien la intervenció des de la Jornada i que podien preguntar en directe sobre els detalls del procediment. Segons els organitzadors de les Jornades, aquest tipus d'intervencions d'alta tecnologia "marquen un abans i un després" en la cirurgia de la paret abdominal.

Comentaris