Els actes, organitzats per diverses entitats, s'estendran fins el 27 de març

Lleida commemorarà el Dia Internacional de les Dones amb una cinquantena d'actes

La manifestació del 8M a Lleida convocada per Marea Lila
photo_camera La manifestació del 8M a Lleida convocada per Marea Lila l'any 2020.

Lleida acull, des d'aquest dilluns i fins al 27 de març, un total de 51 actes amb motiu del Dia Internacional de les Dones, organitzats per 49 entitats i col·lectius ciutadans diferents. Així ho va explicar aquest dilluns la tinenta d'alcalde i regidora de Feminismes de Paeria, Sandra Castro, durant la presentació de la publicació del Casal municipal de la Dona que recopila les diferents activitats programades. Enguany, l'acte institucional amb motiu del 8-M canvia el format per donar veu a dotze dones representatives de sengles col·lectius i entitats ciutadanes, i també la ubicació ja que es durà a terme a la plaça Blas Infante per poder encabir més gent i caldrà inscripció prèvia.

Castro va reconèixer que enguany hi ha un descens en el nombre d'actes respecte al 2020, però va assenyalar que les entitats promotores es mantenen. "Això vol dir que, malgrat el context de la covid, lluny de fer-se enrere, la resposta és més aviat tot el contrari", va dir la regidora de Feminismes, que també ha posat de relleu la dualitat dels actes, telemàtic i presencial amb cita prèvia, per raons sanitàries.

La tinenta d'alcalde va destacar la singularitat de l'acte institucional d'enguany, el qual, a més de canviar d'escenari i passar de la plaça 8 de Març a la plaça Blas Infante per poder fer-lo més participatiu, requerirà inscripció prèvia i canviarà de format

Sandra Castro va dir que, fins ara, el protagonisme de l'acte quedava focalitzat en les sis institucions que tenen presència a Lleida i en dues persones, la conductora i l'encarregada de llegir el manifest. Enguany s'aposta per "multiplicar el nombre de veus participants", per "donar protagonisme als diferents sectors i entitats", va exposar. En concret, hi haurà les intervencions de dotze representants de treballadores sanitàries, del servei de cura, del sector de la neteja, de la ciència i tecnologia, les persones migrades, el col·lectiu gitano, els dos moviments feministes de la ciutat, l'Horta, l'educació, la cultura i l'emprenedoria. La conductora de l'acte serà Eva Ribalta, d'Esport Femení Lleida.

Els actes s'estenen al llarg de tot el mes

Dins dels actes programats des de l'Ajuntament de Lleida, Sandra Castro va destacar l'exposició Resistents i Deportades, del 5 de març, i la representació teatral 36+1, que tindrà lloc el dia 7, al Cafè de Teatre.

La programació també inclou les jornades virtuals Dones i Emprenedoria (dia 9) i el lliurament del Premi Mila de Periodisme per la Igualtat de Gènere (dia 10), entre altres

Per la seva banda, la Coordinadora 8M de Lleida també ha previst diferents actes entre els dies 3 i 12 de març, que no s'inclouen en la programació recollida pel Casal de la Dona, d'entre els quals destaquen la manifestació del dilluns 8 de març que sortirà de la plaça Víctor Siurana. El divendres dia 5 també hi ha convocada una concentració davant de l'Hospital Arnau de Vilanova per reclamar "un avortament lliure i garantit arreu".

Comentaris