19.10.2021 |

Lleida ret homenatge al col·lectiu d'infermeria amb l'escultura 'La Dama de la Làmpada'

L’escultura honora la professió d’infermera i, alhora, el bicentenari del naixement de Florence Nightingale, en el marc dels actes de celebració de l’Any Internacional de la Infermera i de la Llevadora 2020 i el moviment mundial Nursing Now prorrogat fins al juliol d’aquest 2021
COILL a les Terres de Lleida inaugura La Dama de la Làmpada @COILL
COILL a les Terres de Lleida inaugura La Dama de la Làmpada @COILL
Lleida ret homenatge al col·lectiu d'infermeria amb l'escultura 'La Dama de la Làmpada'

El Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Lleida ha inaugurat aquest dijous l'escultura La Dama de la Làmpada, una obra de l'artista Ponsarnal que que vol retre homenatge al col·lectiu de profesionals de l'Infermeria.

L’escultura de Ponsarnal, està inspirada en Florence Nightingale, considerada la precursora de la infermeria moderna i creadora del primer model conceptual d’infermeria, i a partgir d'aquest dijous estarà present als jardins de George Orwell de Lleida. L'obra és una figura de gairebé 3 metres que representa Nightingale amb una làmpada a la mà, en referència al costum d’aquesta infermera de realitzar rondes nocturnes amb una làmpada per atendre els seus pacients. Al peu de l’escultura hi ha la inscripció “El primer que recordo, i també l’últim, és que volia treballar com a infermera”, cita atribuïda a Florence Nigthingale. ​  

COILL a les Terres de Lleida inaugura La Dama de la Làmpada @COILLL'obra La Dama de la Làmpada ha estat inaugurada en el marc de la Diada de les infermeres de Lleida, amb l’assistència de la presidenta del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida, Mercè Porté; l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo; la directora general de Professionals de la Salut, Montserrat Gea; el diputat de Salut de la Diputació de Lleida, Albert Bajona; i el gerent territorial de l’Institut Català de la Salut a Lleida, Ramon Sentís. S’han sumat a l’acte també la regidora de recursos Municipals, Hisenda i Salut de la Paeria, Montse Pifarré; la junta de govern del COILL, les directores d’infermeria d’hospitals i centres de Lleida i representants de diverses administracions.

L'acte també també s'ha dut a terme amb motiu de l’Any Internacional de la Infermera i de la Llevadora 2020 i el moviment mundial Nursing Now prorrogat fins al juliol d’aquest 2021.

COILL a les Terres de Lleida inaugura La Dama de la Làmpada @COILL

L’autora: Ponsarnal (Sara Pons Arnal)

Nascuda a Lleida el 1970, és llicenciada en Belles Arts en l’especialitat d’escultura per la Universitat de Barcelona (UB, 1997). Autora d’obres com l’escultura d’Anna Frank, el monument a Pi i Margall o la instal·lació del parc homenatge a Pere Calders, totes elles situades a  la ciutat de Barcelona; combina la docència a la UB amb una dilatada trajectòria d’exposicions i festivals d’art.

L’escultor Efraïm Rodríguez digué que «Ponsarnal és una escultora que es mou entre la llibertat creativa de qui entén l’art com una forma de vida i el rigor d’una professional de l’art. Una artista tot terreny que se sent còmoda amb qualsevol material i tècnica. Quan treballa per alguns dels seus encàrrecs, públics o privats, sap adaptar la seva forma de fer el projecte, deixant que la seva empremta personal quedi en un segon pla, cedint el protagonisme a l’afortunat subjecte. Gran contrast amb la seva obra més personal, on s’interessa per el que és més profund i universal, dotant-ho d’un sentiment íntim i proper».

Lleida ret homenatge al col·lectiu d'infermeria amb l'escultura 'La Dama de la Làmpada'
comentaris