02.06.2020 |
Territoris.cat

La Diputació tanca el pressupost amb una dotació que ronda els 130 milions d'euros

La presidenta de la Diputació Rosa Maria Perelló
La presidenta de la Diputació Rosa Maria Perelló
La Diputació tanca el pressupost amb una dotació que ronda els 130 milions d'euros

El Ple de la Diputació de Lleida ha donat llum verda al pressupost de la institució per al 2019, que ascendeix a 129.759.110,90 euros, un 0,34% més que l'actual, amb els vots a favor del PDeCAT, PSC i UA i les abstencions d'ERC, Cs i PP, mentre la CUP ha votat en contra.

Els comptes plantejats pel govern encapçalat per Rosa Maria Perelló preveuen una aportació directa als ens locals lleidatans de prop de 50 milions d'euros i una reducció dels fons que s'assignaran mitjançant ajuts directes de presidència, els quals, segons l'equip de govern, es reduiran un 35% en relació amb el 2018. Destaquen els 10 milions d'euros que s'invertiran en la implantació de fibra òptica al territori, així com uns altres 10 milions d'euros per al nou Pla de dinamització local i els 25 milions que es destinaran a polítiques socials.

Rosa Maria Perelló ha destacat l'aposta que fan els comptes de suport als ens locals lleidatans, i ha valorat la voluntat d'acord de l'actual govern, amb el qual s'han incorporat algunes de les esmenes de la resta de grups, i ha agraït tant els vots a favor com les abstencions.

Els membres de la Diputació de LleidaUna de les novetats és l'aposta per al desplegament de la fibra òptica al territori, amb una inversió prevista de 10 milions d'euros el 2019. L'actuació s'emmarca en un projecte conjunt amb la Generalitat per fer arribar aquesta tecnologia arreu de la demarcació en els pròxims quatre anys. El vicepresident Enric Mir ha dit que es tracta d'un aspecte "fonamental" per aconseguir l'equilibri territorial, dotant de les màximes possibilitats d'accedir al món digital i afavorint la fixació de la gent als pobles més petits i que es puguin implementar negocis. Els comptes també preveuen un nou Pla de dinamització local dotat també de 10 milions d'euros el 2019 perquè els ajuntaments puguin dur a terme inversions en infraestructures i equipaments municipals. Ambdues propostes han estat ben rebudes per la resta de grups malgrat que volen veure de quina manera es portaran a terme. 

Tal com demanava l'oposició, el pressupost 2019 reduirà els fons que la diputació lleidatana assigna a través d'ajuts directes. En concret, segons el govern, disminuiran un 35%, i passaran dels 12 milions previstos en l'actual exercici als 8 milions el 2019, i se centraran en qüestions d'urgència i necessitat. La majoria dels grups també han valorat positivament aquesta reducció però consideren que cal anar més enllà i incrementar aquells que es concedeixen per concurrència competitiva. Tot i això, des d'ERC han quantificat la reducció dels ajuts directes de presidència en un 16,1%. 

Mir també ha destacat l'aposta per les polítiques socials, a les quals destina un 20% del pressupost, uns 25 milions d'euros per finançar serveis en com ara l'educació, la salut i l'atenció social. L'oposició, però, ha tornat a criticar que hagi de ser la Diputació de Lleida qui assumeixi despeses que, per competències, correspondrien a la Generalitat i no es puguin destinar a inversions directes als municipis.

La Diputació tanca el pressupost amb una dotació que ronda els 130 milions d'euros
comentaris