Part dels agents rurals de Lleida expressen malestar per la gestió del pla extraordinari contra la plaga de conills a Ponent. El dispositiu, actiu entre març i abril, va permetre capturar més de 15.000 exemplars en batudes nocturnes, però un cop finalitzat, alguns membres del cos consideren que s’ha produït un tracte desigual en la compensació per hores extres.
Segons expliquen, mentre els integrants del Grup Especial de Captura d’Animals (GECA) han cobrat pels serveis prestats, la resta d’agents participants només han pogut acumular hores de lliure disposició, tot i haver fet el mateix esforç. Des de CCOO, sindicat amb presència al cos, es demana explicacions a Interior i s’insta a evitar “discriminacions” dins l’Administració.
Fonts del Departament apunten, però, que el pagament de les hores extres només és possible en situacions molt concretes, com les que preveu la normativa vigent. En la majoria de casos, la compensació ha de fer-se amb temps de descans.
El conflicte, a més, ha generat tensions amb la pagesia. Unió de Pagesos lamenta que el final del pla hagi suposat perdre la coordinació amb els agents rurals. Segons el sindicat, ara la gestió de les captures queda en mans de Forestal Catalana, sense participació dels agricultors per indicar punts de més afectació.
L’incendi recent a Granyena de Segarra ha evidenciat aquest distanciament. Els equips d’extinció van tenir dificultats per comptar amb el suport de tractors locals, un recurs habitual en situacions d’emergència. Unió de Pagesos atribueix aquesta manca de resposta al malestar creixent amb l’Administració.
Des d’Interior es rebutgen les acusacions i es defensa que hi ha col·laboració amb el sector agrícola. La consellera Núria Parlon, de fet, va enviar una carta d’agraïment al sindicat el 27 de juny per la seva implicació durant els últims incendis a la Segarra.