27.09.2021 |

La Paeria de Lleida reitera la petició de regularitzar els temporers

Un temporer i un pagès recollint fruita en una finca de Ponent
Un temporer i un pagès recollint fruita en una finca de Ponent.
La Paeria de Lleida reitera la petició de regularitzar els temporers

La regidora de Persones, Comunitat i Agenda 2030 de la Paeria de Lleida, Mariama Sall, ha reclamat de nou la regularització administrativa dels treballadors temporers en la reunió que s’ha mantingut aquest dimecres 24 de març, convocada per la Generalitat, per organitzar la campanya agrària de 2021.

Sall ha reiterat al subdelegat del Govern aquesta petició que ja es va realitzar l’any passat i que es va traslladar directament al director general de Migracions, Santiago Yerga, en una reunió que el paer en cap i la regidora van mantenir a Madrid el 2 de març. Des de la Paeria, s’insisteix en la necessitat de processos de regularització adreçats “a persones que són aquí, que porten anys aquí i que no desapareixeran”. Com ha destacat la regidora, es calcula que el 45 % dels temporers que arriben a Lleida per treballar en la fruita estan en situació administrativa irregular. Per aquesta raó, no poden treballar queden en una situació particularment vulnerable.

En la reunió celebrada aquest dimecres, s’ha informat que la campanya de la fruita a Lleida començarà amb un cribratge massiu de Covid-19 als treballadors agrícoles i que s'ampliaran els punts de vacunació.

La vacunació específica de temporers s’ha descartat

El delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, ha informat que la Generalitat destinarà 700.000 euros en aquesta campanya agrària a Ponent per atendre persones sense llar. De cara a la campanya del 2022, l’Ajuntament de Lleida preveu comptar amb el futur alberg municipal de Pardinyes, que tindrà una aportació de 4 milions d’euros per part de la Generalitat i que ha de servir per acollir unes 150 persones, tant a l’estiu com a l’hivern, ja que podria estar llest a finals d’aquest any.

D’acord amb això, en la campanya agrària d’aquest estiu es mantindrà el reforç de l’allotjament provisional a Fira de Lleida.
Aquest servei d’allotjament i atenció d’urgència a la ciutat de Lleida es complementarà amb el treball de 4 mediadors, 2 agents de suport i un tècnic jurídic que ajudarà els usuaris en qüestions legals. Aquests professionals, gestionats per la Regidoria de Persones, Comunitat i Agenda 2030, se sumen al servei d’atenció sociolaboral que prestarà l’Institut Municipal d'Ocupació Salvador Seguí (IMO) i a una altra figura que farà funcions d’intermediació en el recurs de pisos que aportarà l’Empresa Municipal d’Urbanisme.

Des de la Generalitat, es posarà a disposició per a aïllaments i cribratges la Manreana de Juneda i l'alberg de Bellpuig. Així mateix, es demana a les empreses agràries que disposin de llocs per poder fer cribratges.

La Paeria de Lleida reitera la petició de regularitzar els temporers
comentaris