En marxa el primer reg de supervivència d'arbres fruiters al canal d'Urgell

Durant deu dies els pagesos podran regar i omplir basses a l'espera d'un segon torn que es podria fer d'aquí a un mes
Un pagès obrint la pala de reg en una finca de peres de Puiggròs - Foto: Oriol Bosch
photo_camera Un pagès obrint la pala de reg en una finca de peres de Puiggròs - Foto: Oriol Bosch

El primer torn de reg per garantir la supervivència d'arbres fruiters a l'àmbit del canal d'Urgell ha començat aquest dilluns. A mesura que s'ha començat a subministrar aigua pel canal principal en els seus diferents trams els pagesos ha pogut començar a regar les finques i també omplen basses per emmagatzemar aigua i disposar-ne per les pròximes setmanes.

La previsió és que en 10 dies s'acabi aquest reg de supervivència i n'hi hagi un segon d'aquí a un mes

Francesc Berenguer, pagès de Miralcamp (Pla d'Urgell), ha celebrat l'arribada de l'aigua després de prop de 2 mesos sense poder regar tot i que hauria preferit esperar una o dues setmanes perquè els darrers dies ja ha plogut.

"El canal obre quan obre i si no regues et passa el torn", ha remarcat Francesc Berenguer, que si fos per ell, hauria esperat una o dues setmanes a regar perquè ara ha plogut durant uns dies. Malgrat la pluja, el terra estava bastant sec i reconeix que perquè els arbres sobrevisquin i facin poca o molta producció, s'ha de regar, per tant, "benvinguda l'aigua", ha celebrat.

El Salt del Duran del canal d'Urgell, amb aigua - Foto: Oriol Bosch
El Salt del Duran del canal d'Urgell, amb aigua - Foto: Oriol Bosch

Les finques de pomes i peres que ha regat aquest dilluns a Puiggròs estan plantades en un terreny bo, explica Barenguer, que destaca que hi ha una capacitat de retenció d'aigua molt alta, i com que estan en un punt elevat, la marinada que bufa al vespre les afavoreix. A més a més, en les darreres setmanes no s'ha passat de 30 graus i això ha fet que els fruiters aguantessin bé sense regadiu. No ha passat el mateix en altres finques, amb terrenys més graverosos que no retenen tant l'aigua i on ja ha donat per perduda la collita, perquè els fruits han quedat petits i no seran comercials.

El proper torn de reg de supervivència serà d'aquí a un mes, però Berenguer assenyala que anirà molt bé si s'avancés una mica, perquè en pocs dies arribarà la canícula de l'estiu i en aquesta zona s'arriba als 40 graus. Berenguer apunta que en el seu cas no pot optar per vies alternatives de regadiu com la de fer un pou.

Considera que el més ideal seria impulsar la modernització per tal que es gasti l'aigua "quan realment toca"

El vigilant de l'aigua d'aquesta zona de regadiu, Josep Cava, ha explicat que aquest primer torn de reg de supervivència s'allargarà 10 dies i es dona preferència als arbres fruiters que reguen a manta. Fa una setmana es van començar a omplir pantans i les finques on es rega gota a gota ja han pogut regar. Quan s'hagin regat tots els arbres, s'ompliran pantans per així disposar de magatzem d'aigua per a les pròximes setmanes.

La dotació en aquest tram del canal d'Urgell és inferior al que acostuma a baixar en una campanya normal. En aquest punt el cabal és de 44 centímetres cúbics que es reparteixen per 8 municipis del Pla d'Urgell i les Garrigues, però, normalment, en baixen uns 69. L'objectiu és permetre que sobrevisquin els arbres, perquè en algun punt n'hi ha que han mort per falta d'aigua.

Reg a manta en una finca de pomes de Puiggròs - Foto: Oriol Bosch
Reg a manta en una finca de pomes de Puiggròs - Foto: Oriol Bosch

Comentaris