Més de 200 persones amb Alzheimer participen en una regata única a nivell mundial

Organitzada per la Fundació Catalunya La Pedrera, la regata té com a objectiu que les persones amb deteriorament cognitiu lleu i moderat continuïn vivint noves experiències enriquidores i desenvolupant activitats significatives per elles mateixes
Les embarcacions de la II Regata per l'Alzheimer, amb Barcelona al fons - Foto: Aida Pallàs Barta
photo_camera Les embarcacions de la II Regata per l'Alzheimer, amb Barcelona al fons - Foto: Aida Pallàs Barta

 

La Fundació Catalunya La Pedrera i l’Associació Veles per l’Alzheimer han celebrat avui la segona edició de la seva Regata per l’Alzheimer al Port Olímpic de Barcelona. La trobada és única a nivell mundial, i és l'única regata i esdeveniment nàutic en què la tripulació està formada per persones amb Alzheimer i altres demències. Aquest any s’han batut rècords de participants i embarcacions involucrades a la regata.

regata4
Dues de les participants en la II Regata per l'Alzheimer en la seva embarcació - Foto: Aida Pallàs Barta

Hi han participat més de 200 persones amb Alzheimer procedents de tot Catalunya, i les seves famílies, tots ells participants del programa de reforç de la memòria de la Fundació Catalunya La Pedrera, que atén un total de 2.000 persones a 21 centres repartits per Catalunya. Tots aquests tripulants s'han embarcat en 31 velers, el doble que en l’edició anterior, i 110 persones més amb mobilitat reduïda han pujat a bord de les golondrinas per seguir de prop la regata.

Persones amb inici d’Alzheimer i altres demències de tota Catalunya, participants del programa de reforç de la memòria de la Fundació, s’han embarcat avui al Port Olímpic de Barcelona batent record de participants

El programa de la Fundació ofereix eines i estratègies perquè les persones grans en fases inicials de la malaltia d'Alzheimer i altres demències mantinguin les capacitats i millorin el seu estat emocional perquè tinguin una bona qualitat de vida, i també als seus familiars i cuidadors.

La directora general de la Fundació Catalunya La Pedrera, Marta Lacambra, i el president de Veles per l'Alzheimer, Edgar Martínez, organitzadors de l'esdeveniment, han donat les gràcies “als valents atrevits a sortir a navegar després de les pluges d’ahir” i han subratllat que “a causa de l'èxit de l'edició de l'any passat hem decidit donar cabuda a més participants i hem fet un pas més per duplicar-los en aquesta segona edició i que vinguin de tot Catalunya, i no només de Barcelona. L’any que ve es tornarà a fer i donarem cabuda a tots els que vulguin venir perquè ha estat un èxit, un dia preciós!”. Així, hi han participat persones de Lleida, Mollerussa, Tarragona, Reus, Girona, Vilanova i Geltrú, Santa Coloma, Terrassa, Sabadell, Badalona i Barcelona.

regata3
Una de les embarcacions de la II Regata per l'Alzheimer durant la competició - Foto: Aida Pallàs Barta

En el tancament de la jornada, la directora del Port Olímpic, Olga Cerezo, ha remarcat la voluntat de la instal·lació portuària de “ser un espai de divulgació i pràctica de la nàutica per a tots els públics. Actes com la Regata per l’Alzheimer s’alineen amb aquest propòsit i ens permeten avançar cap a una nàutica accessible, inclusiva i sensibilitzada amb tots els col·lectius”.

El vincle de la Fundació Catalunya La Pedrera amb Veles per l’Alzheimer va començar al 2022 i des de llavors s’han realitzat més de 65 activitats terapèutiques, amb la participació de més de 2.500 persones, com ara una visita al Museu Marítim i al Museu de la Pesca, així com a l’Aquarium de Barcelona; visita a la llotja de pescadors, navegació a vela, etc.

Enguany s’han fet activitats preparatòries amb els futurs tripulants, com ara tallers de nusos, visites al Museu Marítim, sortides en veler i trobades amb els patrons dels vaixells

La Regata per l'Alzheimer, que ja té repercussió nacional i internacional, coincideix aquest any amb la celebració de la Copa Amèrica, una oportunitat per reivindicar que el sector nàutic català és accessible per a tothom i, alhora, inclusiu i sensibilitzat a tots els col·lectius. En aquest sentit, a la present edició hi ha assistit representants d'entitats espanyoles en defensa de les persones amb Alzheimer, així com d'altres països com el Regne Unit, Itàlia o el Brasil, amb l'objectiu de reproduir l'esdeveniment a altres parts del món.

regata1
Els participants d'una de les embarcacions de la II Regata per l'Alzheimer, amb els diplomes que han rebut un cop finalitzada la competició - Foto: Aida Pallàs Barta

La regata està patrocinada per Sika, companyia multinacional especialitzada en productes industrials i amb una divisió específica per al sector nàutic, la col·laboració del qual és essencial per celebrar un esdeveniment de tal magnitud. Així mateix, està coorganitzada pel Reial Club Marítim de Barcelona, responsables de gestionar les activitats al mar i al camp de regata; del Port Olímpic de Barcelona, que han cedit els seus amarratges i els seus espais per al posterior lliurament dels diplomes, i dels alumnes de l'Institut de Nàutica de Barcelona, que hi han col·laborat com a personal de suport.

A més, la regata compta també amb el suport de la Fundació Barcelona Capital Nàutica, amb les embarcacions i llanxes de suport; la Federació Catalana de Vela, que ha proporcionat llanxes pneumàtiques, i empreses i entitats del sector.

La Fundació Catalunya La Pedrera és pionera en promoure que les persones amb deteriorament cognitiu lleu i moderat segueixin desenvolupant activitats significatives per elles mateixes. Des del Programa de Reforç de la Memòria es treballa per mantenir les capacitats de les persones grans el màxim temps possible prioritzant la seva autonomia i benestar emocional.

Comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement