Més de 7.000 dones de Lleida han recollit o reservat productes menstruals reutilitzables la primera setmana de funcionament de l'acció "La meva regla, les meves regles"

Els productes que han generat més demanda han estat les calces menstruals, seguides per la copa menstrual i les compreses de tela
La meva regla, les meves regles, a Barbens - Foto: Oscar Roque Roma
photo_camera La meva regla, les meves regles, a Barbens - Foto: Oscar Roque Roma

Un total de 7.063 dones de la vegueria de Lleida han recollit productes menstruals reutilitzables i sostenibles durant la primera setmana des de la posada en marxa de l'acció "La meva regla, les meves regles", promoguda pel departament d'Igualtat i Feminismes per garantir l'accés a aquests materials a totes les dones mitjançant la seva distribució gratuïta, així com la rebuda d'informació i acompanyament professional.

Els primers set dies de funcionament de la campanya, a la vegueria de Lleida s'han retirat 5.235 productes menstruals reutilitzables i se n'han reservat 1.828.

Per comarques, els productes ja dispensats a Ponent han estat:

Grafica dels productes ja dispensats a ponent
Gràfica dels productes ja dispensats a Ponent


I la distribució per comarques dels 1.828 productes reservats que es retiraran els propers dies és aquesta: 

Grafica dels productes que es retiraran els propers dies
Gràfica dels productes que es retiraran els propers dies

Per tipologia, els productes que han generat més demanda han estat les calces menstruals (3.045 retirades, un 58,2%), seguides per la copa menstrual (1.472, un 28,1%) i les compreses de tela (718, un 13,7%).

Per franges d'edat, el 50% de les dones que han retirat els productes tenen entre 30 i 50 anys:

La distribució dels materials i l'assessorament es realitza a través de les més de 200 farmàcies de la vegueria que s'han adherit a la campanya. Uns 500 seus professionals han rebut sessions de formació, organitzades a la demarcació de Lleida pel Departament d'Igualtat i Feminismes amb el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, per oferir els serveis. La població potencial de dones a qui s'adreça la iniciativa a la vegueria és de 115.300.

Aquestes dades s'han donat a conèixer avui a Barbens, en el transcurs de la visita que ha fet la delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés, acompanyada de la directora dels Serveis territorials d'Igualtat i Feminismes, Elena Fuses, a la farmàcia Marta Huguet per conèixer de primera mà com s'està desenvolupant la distribució universal de productes menstruals reutilitzables i gratuïts a la vegueria en el marc de l'acció "La meva regla, les meves regles", que es va posar en marxa dilluns passat arreu del país. També hi ha assistit l'alcalde de Barbens, Andreu Benet, i la 1a tinent d'alcaldia i regidora d'Educació i Cultura, Judit Ibós.

Bona acollida de la campanya

 

Montse Bergés ha afirmat que els resultats de la campanya aquesta primera setmana de funcionament a la vegueria de Lleida han estat "molt satisfactoris" i demostren la bona acollida que està tenint aquesta iniciativa entre les dones, que és "pionera arreu del món". Una acollida que palesa "com de necessari era posar al centre de l'agenda el dret a l'equitat menstrual".

La delegada també ha expressat l'agraïment a les més de 200 farmàcies i les i els seus professionals per la implicació que han mostrat, "sense els quals l'èxit que està tenint la campanya no hauria estat possible". Ha valorat que, més enllà de la dispensació dels materials menstruals, fan una tasca d'assessorament i informació envers les dones interessades que li dona una "màxima garantia al servei". Segons Bergés, la col·laboració de les farmàcies i el seus professionals representen "la manera més fàcil perquè aquesta productes i l'acompanyament a les dones puguin arribar a pràcticament tota la població", més si tenim en compte el tipus de municipis majoritaris a la vegueria des del punt de vista de població, que, en el 80% dels casos no supera els 2.000 habitants.

La meva regla, les meves regles, a Barbens - Foto: Oscar Roque Roma
La meva regla, les meves regles, a Barbens - Foto: Oscar Roque Roma

Les farmàcies són les encarregades de la distribució gratuïta i universal de productes menstruals reutilitzables a totes les dones i persones menstruants del país. Aquest lliurament es du a terme per part dels i les professionals farmacèutics amb l'assessorament i informació a les dones interessades sobre els productes menstruals que es reparteixen i l'elecció del producte que més s'ajusti a les necessitats de cada persona. L'entrega del producte és immediata, sempre que la farmàcia disposi d'unitats disponibles del producte escollit. Si no és el cas, es pot demanar, com es fa habitualment amb altres productes i medicaments, i està disponible en un termini màxim de 48h.

Per la seva banda, la titular de la farmàcia de Barbens, Marta Huguet, que també és vocal de Formació del Col·legi de Farmacèutics de Lleida, ha explicat que hi ha una "elevada acceptació" de la demanda dels productes i de l'assessorament sobre la seva idoneïtat i el seu ús. Segons Huguet, hi ha una part de dones que ja vénen informades sobre la campanya i orientades sobte el seu contingut, però també n'hi ha una altra que necessita obtenir més informació. En aquest sentit, ha destacat que la campanya és "interessant" perquè "afavoreix que moltes dones no s'havien plantejat l'ús d'aquests productes menstruals, ara ho facin perquè se entén acompanyades i assessorades".

Le diferents dones que avui han demanat assessorament i han recollit alguns dels productes han ressaltat l'estalvi econòmic que suposa la seva gratuïtat, així com la seva sostenibilitat.

'La meva regla, les meves regles', acció inèdita al món

 

La iniciativa, inclosa en el Pla integral d'equitat menstrual i climateri 2023-2025, està basada en la distribució gratuïta i universal de productes menstruals reutilitzables. La mesura, inèdita al món, garanteix el dret a l'equitat menstrual, assegurant l'accés als productes menstruals reutilitzables a totes les dones de Catalunya, així com a rebre informació i acompanyament de qualitat.

La persona interessada a obtenir el producte de la seva preferència només ha de presentar el codi QR, individual i intransferible, que obtindrà mitjançant l'apartat de 'Novetats: La meva regla, les meves regles' de l'espai de salut digital La Meva Salut, bé a través de la pàgina web, bé via aplicació mòbil. En el cas d'utilitzar l'aplicació per a telèfon mòbil cal que aquesta estigui actualitzada. En el cas que, tot i això, no aparegui el codi QR, s'ha habilitat un formulari en la mateixa aplicació per sol·licitar-lo.

Comentaris