Clam unitari del sector i municipis fruiters per defensar la dignitat de la pagesia i rebutjar que se l'acusi de racisme

La plataforma Fruita amb Justícia Social sosté que acusar-los de criminalitzar la pagesia respon a una lectura esbiaixada, interessada i manipuladora de les seves reivindicacions, i recorden que han afirmat i seguiran afirmant que la majoria de la pagesia fa bé la seva feina, però que no tota

Alcaldes i representants del sector de la fruita de les comarques de Lleida
photo_camera Alcaldes i representants del sector de la fruita de les comarques de Lleida

Alcaldes i representants del sector de la fruita de les comarques de Lleida han dit prou i han celebrat aquest dijous a Alcarràs un acte unitari per "denunciar la campanya de desprestigi, de mentides i difamació de què estan sent objecte la pagesia, empreses i els municipis fruiters per part de plataformes i col·lectius però també des d'alguns mitjans de comunicació catalans i estatals". 

En el manifest unitari que ha llegit l'alcalde d'Alcarràs, Manel Ezquerra, han rebutjat les "acusacions gratuïtes i injustificades que estan rebent sobretot en les darreres setmanes i han volgut deixar clar que cap pagès, cap alcalde, ni cap veí ha de demanar perdó a ningú perquè aquí no hi ha racisme de cap tipus". 

Han demanat respecte per a la pagesia, empreses agràries i poblacions fruiteres i han negat que el sector sigui el responsable de la situació de persones que estan dormin al carrer en ciutats com ara Lleida

El president d'Asaja Lleida, Pere Roqué, ha expresat amb contundència, "prou d'acusar el sector de racisme i esclavisme però això és fals, perquè si no, no hi hauria 35.000 persones donades d'alta i treballant als camps". 

Si s'ha de donar menjar, es dona menjar, si s'ha de donar allotjament, es dona allotjament, i si els fa falta diners, els pagesos els hi avancen

Roqué ha qualificat de llastimosa la imatge de temporers dormint al carrer i més encara coincidint amb la pandèmica de la covid-19 i ha assenyalat no es pot obligar a ningú, tot recordant que la Paeria de Lleida els ha ofert poder pernoctar al pavelló 3 de Fira de Lleida. Roqué ha exposat que moltes d'aquestes persones es troben en situació irregular i que, per tant, els pagesos no els poden donar feina. Per això, Roqué ha recordat que "és responsabilitat de les diferents administracions i dels serveis socials vetllar perquè aquestes persones no dormin al carrer". 

Treballadors en la collita de cireresEzquerra ha assenyalat que "una empresa que no tingui els seus treballadors contents ho tindrà difícil". En aquest sentit, ha destacat que la immensa majoria dels empresaris agraris compleixen les obligacions amb els seus treballadors. Ha recordat que en els darrers quatre anys la Inspecció de Treball ha fet entorn d'un centenar d'inspeccions en finques i empreses fruiteres, que han suposat el control d'un 1.500 treballadors agraris, i ha assenyalat que s'han obert únicament uns 15 expedients. La majoria d'aquests per falsedat documental de la identitat del treballador amb la qual el sector no té res a veure", ha asseverat Ezquerra.

L'alcalde d'Alcarràs ha posat en valor que "la convivència és un valor essencial als municipis fruiters perquè és fonamental per a la viabilitat de les explotacions que els treballadors estiguin còmodes, satisfets i agraïts". Així mateix, ha remarcat que a Alcarràs conviuen veïns de 63 nacionalitats diferents, els quals representen el 38% de les persones empadronades a la localitat.

A la vegada, ha recordat que cada plaça d'allotjament creada implica un cost d'uns 5.000 euros de mitjana i, en aquest sentit, ha posat de relleu la inversió milionària que porten fent durant anys cooperatives, empreses i ajuntaments per facilitar un espai on puguin viure els treballadors. Esquerra també ha remarcat l'esforç que han hagut de fer enguany municipis i sector amb mesures de prevenció per evitar contagis de coronavirus al territori durant la campanya.

Per la seva banda, el subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín ha defensat la tasca policial que s'ha efectuat durant l'estat d'alarma per impedir els desplaçaments de persones d'un territori a un altre, tot i que ha reconegut que persones han pogut arribar al Baix Segrià malgrat no poder treballar pel fet de no estar regularitzades.

L'acte unitari ha comptat amb la participació d'una cinquantena d'alcaldes –tot i que s'han adherit al manifest prop d'una vuitantena d'ajuntaments de diferents comarques de la plana de Lleida-, a més de representants de les organitzacions agràries Unió de Pagesos, JARC i Asaja, de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i de la patronal Afrucat. Abans de l'inici de l'acte, els assistents han guardat un minut de silenci en record de les víctimes de les covid-19.
Visita dels alcaldes i representants del sector de la fruita a l'allotjament de Torres Segre

Visita a l'allotjament per a temporers de Torres de Segre

En finalitzar l'acte, alguns alcaldes i representants del sector s'han desplaçat fins a Torres de Segre per mostrar l'allotjament municipal en què s'allotgen alguns dels temporers que arriben a la localitat per treballar a la fruita. L'espai, amb capacitat per a 110 persones, disposa d'habitacions equipades amb lliteres, lavabo, menjador, cuina i de diferents electrodomèstics per facilitar la vida de les persones que hi viuen.
 

Membres de la Plataforma Fruita amb Justícia Social

Fruita amb Justícia Social denuncia la manipulació de les seves reivindicacions

Per la seva banda, la plataforma Fruita amb Justícia Social sosté que acusar-los de criminalitzar la pagesia respon a una lectura esbiaixada, interessada i manipuladora de les seves reivindicacions. Recorden que han afirmat i seguiran afirmant que la majoria de la pagesia fa bé la seva feina, però que no tota, i que el sector hauria de ser el primer interessat a denunciar qui estafa la Seguretat Social i qui fa competència deslleial.

A través d'un comunicat, la plataforma expressa que la defensa dels drets humans i laborals de les persones que venen a treballar al camp no és cap campanya de desprestigi contra el sector agrícola

Consideren que és un "exercici de responsabilitat per construir un país millor, amb un model agrari sostenible que permeti a la pagesia guanyar-se la vida dignament i als treballadors tenir"tots els seus drets garantits".

Per tot això, insisteixen a "seguir reclamant que les administracions assumeixin d'una vegada per totes les seves responsabilitats davant una situació que es repeteix any rere any". Així, exigeixen el compliment del Conveni col·lectiu agropecuari de Catalunya, signat per sindicats i patronal, així com el respecte al marc jurídic internacional i nacional en matèria de drets humans als actors implicats.

És un deure i un dret que tenim com a ciutadanes i com a societat", asseguren, i negar la realitat o mirar cap a un altra banda, no soluciona els problemes, els enquista i els fa més grans, com comprovem des de fa molts anys

Comentaris