Un mural de grans dimensions visibilitza les dones transformadores del Pla d'Urgell

Es tracta d'un muntatge d'art efímer format per fotografies de la vintena de dones del Palau d'Anglesola i altres pobles de la comarca
Dones Transformadores Mural del Palau d'Anglesola 20 gener-Foto Delegació del Govern a Lleida-1
photo_camera Montse Bergés, durant la seva intervenció davant del mural col·locat a la façana de la Cooperativa de Sant Roc - Foto: Delegació del Govern a Lleida

La façana de la Cooperativa de Sant Roc del Palau d'Anglesola mostra des d'aquest dissabte un mural de grans dimensions format per fotografies de la vintena de dones que el passat dia 1 de desembre van participar en l'acte d'arrancada al territori del projecte "Lleida, terra de dones transformadores". La col·locació d'aquest muntatge d'art efímer, que fa 5 metres d'alçada i 6 d'amplada i que està elaborat amb material reciclable, es va portar a terme aquest dissabte en un acte obert a la població.

En l'acció hi van participar les dones que en són protagonistes, la delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés, i l'alcalde, Francesc Balcells.

La delegada del Govern va recordar que el projecte "Lleida, terra de dones transformadores" uneix dos dels eixos de l'acció de govern de la Generalitat, l'Agenda Rural i la Transformació Feminista, "visibilitzant els projectes liderats per les dones del món rural que contribueixen a transformar econòmicament les Terres de Lleida".

Bergés va assenyalar que el lloc per enganxar el mural "és simbòlic, ja que tradicionalment les cooperatives agràries han estat ocupades majoritàriament per homes, i que és hora de que les dones puguin anar ocupant aquests espais"

Dones Transformadores Mural del Palau d'Anglesola 20 gener-Foto Delegació del Govern a Lleida-4
Imatge de l'acte que va tenir lloc aquest dissabte al Palau d'Anglesola - Foto: Delegació del Govern a Lleida

La delegada va explicar que el projecte 'Lleida, terra de dones transformadores' "té la voluntat de ser un projecte de país i, probablement, el veurem a tot el món rural de Catalunya". Va afegir que "durant els propers mesos, el projecte s'anirà replicant a les 6 comarques de la vegueria de Lleida". També va indicar que de la mà de la delegació del Govern, "el projecte ha començat al Pla d'Urgell i, al mes de febrer, arribarà a la comarca de la Noguera, on es durà a terme la identificació i recerca d'aquestes dones transformadores, i on també es farà l'exposició efímera".

Dones Transformadores Mural del Palau d'Anglesola 20 gener-Foto Delegació del Govern a Lleida
Fotografia conjunta d'algunes de les dones que protagonitzen el mural - Foto Delegació del Govern a Lleida

L'alcalde del Palau d'Anglesola, de la seva banda, va animar a les poblacions lleidatanes a participar en el projecte. Francesc Balcells va destacar "l'efecte d'empoderament que té per a les dones" i va explicar que "el grup de dones del Pla d'Urgell s'ha cohesionat i fins i tot han composat una cançó, que estrenarem el proper 8 de març, dia de les dones". També va considerar que "aquesta mirada d'obertura feia falta; per tant, hi ha un abans i un després, no de l'encartellada d'avui, sinó pel que és el projecte en si".

Balsells també es va referir a la cosificació que fan les xarxes socials de la imatge de la dona:

"tornem molts anys enrere, per això valen la pena aquestes accions que arriben al cor, perquè no n'hi ha prou amb polseres i amb pancartes lila; necessitem arribar al cor per canviar consciències, i aquest projecte de 'Lleida, terra de dones transformadores' va molt per aquí"

foto mural Palau d'Anglesola
Un grup de nens i nenes escolten amb interès l'alcalde del Palau d'Anglesola, Francesc Balcells, el qual els va explicar l'objectiu del projecte - Foto: E. Barta

El passat 1 de desembre, en el primer acte de desplegament del projecte per la vegueria, al Palau d'Anglesola, s'hi van adherir 21 dones, a les quals se'n van documentar les seves històries de vida i els seus projectes professionals, que tenen en comú el trencament d'estereotips i rols de gènere en l'entorn rural i l'empoderament davant de l'estatus quo del patriarcat. Aquest material gràfic i audiovisual s'està donant a conèixer a través dels diversos canals amb què compta el projecte, com són la pàgina web www.donestransformadores.cat i el compte d'Instagram https://www.instagram.com/donestransformadores/.

Dones Transformadores Mural del Palau d'Anglesola 20 gener-Foto Delegació del Govern a Lleida-3
Algunes de les dones protagonistes - Foto: Delegació del Govern a Lleida

La col·locació del gran mural a la façana de la Cooperativa de Sant Roc del Palau d'Anglesola forma part d'aquesta difusió per fer valdre l'esperit transformador de les dones protagonistes que s'adhereixen a la iniciativa. A partir d'ara, la iniciativa es replicarà en la resta de comarques que formen la vegueria. Quan s'hagin completat les diferents comarques, es farà una exposició itinerant per visbilitzar els resultats de tots els projectes i no es descarta que la iniciativa es dugui a terme en altres punts del país.

"Lleida, terra de dones transformadores" és una iniciativa del Govern que vol visibilitzar i reconèixer la tasca de les dones que, des dels seus espais i activitat quotidians, fomenten canvis en el món rural, i contribuir a promoure una agenda compartida de dones de l'àmbit rural que treballin amb el Govern per superar l'agropatriarcat i trencar amb la doble discriminació pel fet de ser "dones de poble".

Dones Transformadores Mural del Palau d'Anglesola 20 gener-Foto Delegació del Govern a Lleida-2
Unes dones participen en l'enganxada de les fotografies - Foto: Delegació del Govern a Lleida

Comentaris