La primera Xarxa de Museus de Ciències Naturals de Catalunya ja és una realitat

10 museus catalans integren aquesta xarxa que suposa la culminació de la creació de xarxes de museus temàtics recollits al Pla de Museus de Catalunya aprovat per l’Acord de Govern l’any 2020.

La consellera de cultura Natàlia Garriga durant l'acte de presentació de la nova Xarxa de Museus de Ciències Naturals de Catalunya
photo_camera La consellera de cultura Natàlia Garriga durant l'acte de presentació de la nova Xarxa de Museus de Ciències Naturals de Catalunya

logo-tc-png

El naixement de la primera Xarxa de Museus de Ciències Naturals de Catalunya (XMUCNC) ha significat complir amb el Pla de Museus de Catalunya aprovat el 2020, que recollia la creació d’una xarxa de museus temàtics. La inauguració de la xarxa, que es va celebrar fa uns dies, va anar a càrrec de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, acompanyada de la directora general de Patrimoni Cultural, Elsa Ibar, i dels directors i titulars dels museus de ciències naturals catalans.

A l’acte Garriga va subratllar la importància de disposar d'una "Xarxa de Museus de Ciències Naturals connectats entre si, que recorre tot el territori català, de nord a sud i d'est a oest, per acostar l'estudi científic de les disciplines naturals a la gent" perquè "les polítiques que tenen sentit són les que posen la ciutadania al centre". La consellera també va assenyalar que aquest projecte enfortirà als museus que en formen part, ja que sentir-se vinculat "a un projecte comú els farà més reconeixibles a l'exterior i els permetrà ampliar els seus públics" en un moment en què "la temàtica de les ciències naturals és de total actualitat".

La balena del Museu de Ciències Naturals de Barcelona Autor-Mariano Herrera

La balena del Museu de Ciències Naturals de Barcelona Autor: Mariano Herrera

Un gran patrimoni

Són 10 els museus catalans que integren la Xarxa de Museus de Ciències Naturals de Catalunya (XMUCNC): Museu Darder de Banyoles - Espai d’Interpretació de l’EstanyMuseu de Ciències Naturals de GranollersMuseu d’Arenys de MarMuseu del TerMuseu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel CrusafontMuseu d’Isona i Conca DellàMuseu de Ciències Naturals de BarcelonaMuseus de l’Institut Botànic de BarcelonaMuseu d’Alcover i Museu de les Terres de l’Ebre. Entre tots custodien un patrimoni de més de 3.800.000 d’exemplars, format per espècimens de geologia, paleontologia, botànica i zoologia, que difonen i comparteixen amb la ciutadania a través d’uns actius programes d’activitat educativa i cultural. Els museus de la XMCNC, a més, es distingeixen per la realització d’una intensa tasca de recerca que ha donat lloc a la creació d’un coneixement de rellevància internacional.

Accions de la XMCNC

En el seu primer any d'activitat, aquesta xarxa ha centrat els seus esforços en la redacció del Pla d'Actuacions 2022-2025, que defineix el marc estratègic que ha de regir les seves actuacions els pròxims quatre anys, el model de governança, els recursos amb què comptarà i el sistema de seguiment i valoració de les activitats dutes a terme. La XMCNC també ha aprofitat per realitzar accions vinculades a la digitalització del registre de col·leccions museístiques, l'elaboració de la 'Guia d'embalatges per a col·leccions de ciències naturals', la redacció del Protocol d'ingrés de col·leccions de paleontologia de dubtosa procedència, la depuració del tesaurus de paleontologia del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, el desenvolupament i millora dels programaris de gestió de col·leccions PangeaDB i Specify, la diagnosi dels sistemes i les tecnologies de la informació dels museus de la Xarxa, la creació de la seva identitat corporativa i també ha produït l'exposició itinerant (In)visibles i (O)cultes, que es pot visitar actualment al Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Mapa interactiu dels museus de la XMCNC Autor-Govern de Catalunya

Mapa interactiu dels museus de la XMCNC. Crèdit: Govern de Catalunya

 

Les xarxes de museus

El Sistema de Museus de Catalunya, a través de les estructures i instruments de suport al sistema, ofereix una actuació planificada sectorialment i territorialment, i una prestació estable. Ho fa a través d'aquestes xarxes temàtiques i les xarxes territorials de museus. Aquest tipus d'iniciatives ofereixen un suport especialitzat cooperatiu, en les quals el relat i les col·leccions són al centre de les seves funcions. De moment, a part de la xarxa que ha presentat recentment la consellera, n'hi ha 5 més: la Xarxa de Museus i Jaciments Arqueològics de Catalunya; la Xarxa de Museus d'Art de Catalunya; la Xarxa de Museus d'Etnologia de Catalunya; la Xarxa de Museus d'Història i Monuments de Catalunya i el Sistema Territorial del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.

La consellera ha anunciat que durant el 2022 se seguirà desplegant el pla de museus 2030, dotat amb 49,5 milions d'euros si s'aproven els pressupostos al Parlament.

Espai patrocinat per:

logo-gene

Comentaris