El pintor està considerat un dels més celebres paisatgistes catalans d'inici del segle XX

'Nota de Mallorca' de Joaquim Mir, darrer descobriment del CAEM de la UdL

'Nota de Mallorca' de Joaquim Mir, darrer descobriment del CAEM de la UdL - Foto: Cedida per CAEM - UdL
photo_camera 'Nota de Mallorca' de Joaquim Mir, darrer descobriment del CAEM de la UdL - Foto: cedida per CAEM - UdL

Una nota de final de paleta de Joaquim Mir (Barcelona 1873 – 1940) ha estat el darrer descobriment del Centre d'Art d'Època Moderna (CAEM) de la Universitat de Lleida (UdL). Es tracta de 'Nota de Mallorca', una petita pintura a l'oli sobre taula de 19 x 13 cm sense marc realitzada probablement entre 1904 i 1905, durant l'estada al nord de l'illa per part del pintor, un dels més cèlebres paisatgistes i dels artistes més influents de la pintura catalana del segle XX.

L'equip investigador, format pel seu director Ximo Company, la investigadora Mariona Navarro i l'experta en la pintura de Mir, Teresa Camp, ha treballat durant 2 mesos i mig en l'obra

Les tècniques emprades – fotografia digital i infraroja, fluorescència visible induïda per ultraviolats i microscòpia òptica – han demostrat que la paleta emprada a Nota de Mallorca correspon a la de Mir i que l'artista va pintar-la directament 'alla prima' sense cap dibuix preliminar. També han pogut confirmar que l'obra no va rebre cap intervenció posterior, per la qual cosa, la signatura que hi apareix és original.

La pintura estudiada mostra un paisatge coster on s'intueix el mar de fons. Sóller, Deià i Pollença van ser alguns dels indrets predilectes de Mir en la seva etapa mallorquina, quan va excel·lir com a paisatgista. La investigació però, no ha pogut precisar el lloc exacte representat, en no haver-hi cap element que permeti relacionar l'obra amb un lloc concret. Ara bé, per les tonalitats càlides i ataronjades del cel, es tractaria d'un capvespre.

El color és el gran protagonista, com en la resta d'obres que va pintar l'artista català a Mallorca. Hi predomina per sobre la forma el dibuix, amb una pinzellada àgil, ràpida i segura carregada de pasta matèrica, expliquen des del CAEM.

Al marge de les obres pensades per ser exposades, Mir generalment anava equipat amb teles petites, fustes o cartrons per fer notes ràpides, ja fos per aprofitar les restes de pintura o per fer una anotació ràpida. Tot i que són poques les notes que s'exposen i s'estudien de l'artista, aporten molta informació, explica Teresa Camps, ja que solen estar "lligades a una obra de gran format" amb la mateixa paleta temàtica. Actualment però, no es disposa d'una catalogació precisa de les notes de paleta de Mir.

Comentaris