L'equipament ofereix atenció multidisciplinar a 20 pacients perquè retornin al seu entorn amb una sortida de futur

Obre a Lleida una residència terapèutica per atendre infants i adolescents amb trastorns mentals greus

El Departament de Salut i Sant Joan de Déu Terres de Lleida han inaugurat aquest divendres la seu del nou equipament 'Acompanya'm'
Acte d'inauguració del centre residencial 'Acompanya'm' de Lleida - Foto: Alba Mor
photo_camera Acte d'inauguració del centre residencial 'Acompanya'm' de Lleida - Foto: Alba Mor (ACN)

El Conseller de Salut, Manel Balcells, ha inaugurat la seu del nou Programa Acompanya'm a Lleida, el qual entrarà en funcionament la setmana vinent. Aquest centre estarà dedicat a infants i joves menors de 18 anys amb un diagnòstic de trastorn mental greu i una complexitat clínica, familiar o social elevada que no pot ser tractada amb els recursos comunitaris, hospitalaris o serveis socials existents. Situat al barri de la Bordeta de Lleida, aquest espai, que ocupa una superfície de 1.700 metres quadrats, acollirà fins a 20 infants i joves de les regions sanitàries Lleida, Alt Pirineu i Aran, Catalunya Central i Camp de Tarragona.

Acte d'inauguració del centre residencial 'Acompanya'm' de Lleida - Foto: Alba Mor
Acte d'inauguració del centre residencial 'Acompanya'm' de Lleida - Foto: Alba Mor

Balcells ha subratllat que es tracta d'un equipament singular que aborda "una realitat complexa que com a país no podem obviar, ja que retornarà l'esperança a un conjunt de joves que, d'una altra manera, avui dia no tindrien sortida." A més, ha destacat que, si es compleix l'objectiu de que

el 80% dels joves que atenem aquí tornin a fer una vida normal, amb un projecte personal, el cost de 2 milions d'euros anuals que suposarà el servei per a Salut, serà barat. Els diners del sistema públic són per millorar la qualitat de vida de tothom, sense deixar ningú al marge

El conseller de Salut, Manel Balcells Foto. Alba Mor
El conseller de Salut, Manel Balcells - Foto: Alba Mor (ACN)

Aquest és el segon dispositiu d'aquest tipus a Catalunya, després del de Barcelona, i neix amb l'objectiu d'avançar cap a un nou model d'atenció biopsicosocial i comunitari que integri l'atenció sanitària, social, familiar i educativa a la xarxa pública de salut mental. La Unitat Acompanya'm ofereix atenció integral i una intervenció terapèutica educativa intensiva i interdisciplinària, tant per a la persona atesa com per a la seva família o tutor legal, garantint al màxim la reinserció i la vinculació familiar, social i comunitària.

Es preveu una estada mitjana d'ingrés d'entre 12 i 18 mesos, seguida d'un seguiment post-alta de sis mesos per consolidar les millores assolides, mantenir l'adherència al tractament i avaluar l'efectivitat de la intervenció.

Per afavorir el benestar emocional dels pacients, el centre Acompanya'm integra l'entorn natural per mitjà del disseny d'espais. S'utilitzen colors i formes orgàniques inspirats en la natura de l'entorn, creant una atmosfera de calma, benestar i connexió amb l'entorn. Cada unitat de convivència està associada a un arbre i un color.

L'equipament 'Acompanya'm' de Lleida compta amb un espai de cuina i esbarjo Foto: Alba Mor
L'equipament 'Acompanya'm' de Lleida disposa d'habitacions, aules, cuina i zona d'esbarjo.

Uns 35 professionals de diferents àmbits treballaran al centre, que serà gestionat per Sant Joan de Déu Terres de Lleida. Aquesta proximitat amb l'Hospital Sant Joan de Déu Terres de Lleida, unitat de salut mental infantil referent a la demarcació, garanteix una prestació efectiva del servei.

Posteriorment a la inauguració, el Conseller Balcells ha visitat el CAP Bordeta-Magraners de Lleida, on s'han abordat les obres d'ampliació finançades amb fons europeus REACT. El centre, que actualment assisteix una població d'unes 17.028 persones, oferirà també atenció psicològica, psiquiàtrica i personal a 20 usuaris d'entre 6 i 18 anys a partir de la setmana vinent, amb l'objectiu que, en un període d'entre 12 i 18 mesos, retornin al seu entorn habitual amb una sortida de futur. Aquest servei cobrirà les demarcacions de Lleida, la Catalunya Central i el Camp de Tarragona, sent el segon d'aquestes característiques a Catalunya. La inversió anual de 2 milions d'euros per part de Salut garantirà els costos d'atenció sanitària de l'equipament.

Comentaris