Olius, Sant Llorenç de Morunys i Pinós centren el festival ‘L’Errant. Itineraris d’Art i Pensament’

El festival ha previst més de vint activitats programades en el marc dels itineraris d’art, poesia i música, i pensament, entre les quals hi trobem diàlegs, tallers, concerts, performances i exposicions d’art
Arxiu del Festival Errant del 2020 @Diputació
photo_camera Arxiu del Festival Errant del 2020 @Diputació

La segona edició de l’Errant. Itineraris d’Art i Pensament, se celebrarà entre el 9 i el 17 de juliol de 2021 als municipis d’Olius, Sant Llorenç de Morunys i Pinós, a la comarca del Solsonès, i indagarà en els límits i les connexions entre la realitat i el món de la ficció.

L’Errant és un festival de caràcter anual i gratuït que es promou des de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació i que, enguany, compta amb la col·laboració del Consell Comarcal del Solsonès els tres ajuntaments mencionats, l’Arxiu Comarcal del Solsonès, l’empresa de pretensats Pujol i el grup Amisol.

El festival ha previst més de vint activitats programades en el marc dels itineraris d’art, poesia i música, i pensament, entre les quals hi trobem diàlegs, tallers, concerts, performances i exposicions d’art

Arxiu del Festival Errant del 2020 @DiputacióSegons han previst els organitzadors, l’Errant obrirà les seves portes a Olius, a l’antiga fàbrica de pretensats Pujol, un espai inèdit i recuperat per a l’ocasió on s’hi podrà veure un exposició col·lectiva d’art avançat i experimental que inclourà l’obra d’artistes joves de gran projecció.

Pinós, on es troba el centre geogràfic de Catalunya, serà la seu de dues intervencions artístiques sobre el paisatge. Albert Gusi activarà SoniPinós, una petita instal·lació d’exploració sonora creada específicament per a Errant, i l’artista Marta Bisbal realitzarà una intervenció artística itinerant que culminarà en aquest municipi del Solsonès. Ambdues accions es complementaran amb una tertúlia conduïda per la comissària i investigadora d’art Diana Padrón on es reflexionarà sobre art i paisatge.

A la plaça Major de Sant Llorenç de Morunys, i amb la idea d’apropar el pensament al carrer, el públic podrà gaudir del programa Diàlegs a la plaça. La periodista cultural Emma Quadrada conversarà amb la també periodista cultural Clàudia Rius i amb l’assagista, pensadora i directora del Bòlit de Girona, Íngrid Guardiola, i, per una altra banda, amb l’escriptor solsoní i president de la Casa dels Clàssics, Raül Garrigasait. Aquests dos diàlegs es complementaran amb un altre on l’artista, investigadora cultural i col·laboradora dIcat.fm i l’artista de net art i Dj La Sofy conversaran sobre la influència de TikTok i Onlyfans en els joves.

D’altra banda, a Pinós, hi trobarem el col·lectiu Les Golfes, conformat per la investigadora Anna Pazos i la cofundadora de la revista Branca, Júlia Bacardit, que ens parlaran de ficció ambientada en el món rural abraçant la figura del mascle de camp, des del Manelic de Terra Baixa fins al personatge de la sèrie I love Dick.

Arxiu del Festival Errant del 2020 @DiputacióI a Olius s’hi celebrarà el taller Instadeath adreçat als més joves i dirigit pels artistes Daniel Moreno Roldan i Roc Herms on es parlarà dels usos d’Instagram.

A Sant Llorenç de Morunys la Dj La Sofy serà l’encarregada d’amenitzar el vermut electrònic; i al claustre del monestir, el duet amb la vocalista Magalí Sare i la guitarra electrònica de Sebastià Gris oferiran el concert A boy and A Girl, considerat un dels discos europeus de World Music.

A Pinós, la poetessa catalana Mireia Calafell i la violoncel·lista islandesa Björt Rùnars oferiran l’espectacle VaroshaEl concert s’ha concebut a partir del poemari Nosaltres, qui, de Mireia Calafell, guardonat amb el premi Mallorca de poesia i poemari. I, com a cloenda, un entranyable concert amb el grup PLAN, liderat per Pau Riba i acompanyat d’en Llull, l’Anna i en Noè: una formació clàssica de conjunt modern (bateria-baix-guitarra-teclats).

Vinculat a l’itinerari d’art, i amb l’ànim dutilitzar la creació com a una eina útil per a la cohesió i la inclusió social, el nucli antic de Sant Llorenç de Morunys acollirà la instal·lació artística i col·laborativa Espai Reservat, de Maria Montseny

És una instal·lació infogràfica realitzada a partir de materials de rebuig que reflexiona sobre la situació privilegiada que viuen alguns sectors de la societat. Per fer aquest projecte, l’artista balaguerina compta amb la participació directa  d’algunes persones amb discapacitat del col·lectiu Amisol de Solsona.

Comentaris