Els pagesos concentren la feina al matí al camp per evitar les hores fortes de calor

Hidratar-se sovint i cobrir-se el cap, són altres solucions per protegir-se de les altes temperatures

Salvador Miret
Pla mitjà d'un treballador del camp beu aigua en una finca de peres de l'Horta de Lleida, l'11 d'agost del 2021. (Horitzontal)
photo_camera Un treballador del camp beu aigua en una finca de peres de l'Horta de Lleida - Foto: Salvador Miret

Alguns pagesos lleidatans opten per compactar les jornades laborals i concentrar-les al matí per protegir els treballadors del camp de les hores fortes del sol, coincidint amb l'onada de calor d'aquests dies. Beure aigua sovint i cobrir-se el cap amb barrets o gorres són altres de les solucions que prenen les persones que treballen en la recollida de la fruita. El president d'Asaja Lleida, Pere Roqué, ressalta que la calor d'aquest dimecres a Lleida "és habitual" i que ja "estan acostumats a treballar-hi".

Segons Protecció Civil, entre dimecres i diumenge es poden assolir temperatures extremes que poden superar els 40ºC a Ponent

Si s'acompleixen aquestes previsions, Roqué no descarta adoptar altres mesures per protegir-se de la calor.Contribució de pagesos i ramaders per reduir el risc d'incendi

D'altra banda, Asaja Lleida comparteix la petició de la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, que demanava al pagesos que llauressin els camps davant l'arribada de l'onada de calor per evitar incendis. Tot i això, Roqué remarca que és una mesura que ja fan habitualment. A la vegada, dona un toc d'atenció a l'Administració i adverteix que hi ha pagesos que han acabat abandonant l'activitat agrària amb la qual cosa cada vegada hi ha més explotacions ermes.

En el mateix sentit, assenyala que els danys que provoca la presència de fauna salvatge està comportant que siguin cada cop menys els ramaders en zones de muntanya que es dediquen a la ramaderia extensiva. "És la que realment està evitant molts incendis a les comarques de muntanya amb la neteja del sotabosc que fan", assenyala.
 

Tret de sortida a la collita de la pera Conference

Pere Roqué ha començat aquesta setmana a collir la veritat de pera Conference en una finca de l'Horta de Lleida. El pagès i president d'Asaja Lleida remarca que la Conference "s'ha convertit en la pera estrella de les comarques de Lleida" i posa de relleu que enguany s'espera un descens de producció de pera en relació amb altres anys per les gelades de la primavera. Tot i això, estima una bona campanya de comercialització i més tenint en compte el descens de producció generalitzat a Europa.

Roqué destaca que la pera Conference que es produeix a Lleida és "molt apreciada" pels mercats, tant estatals com internacionals. "El gust que té la pera de Lleida res té a veure amb el que la pera dels Països Baixos o Bèlgica", assevera. En aquest sentit, fa una crida "perquè abans d'importar una fruita d'altres països es pensi en el producte local, que té el gust que espera el consumidor", afegeix.

Comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement