La pandèmia ha condicionat la Diada, però la determinació de la gent l'ha superat

Mollerussa, Tàrrega, Linyola, El Palau d'Anglesola, Castelldans alguns dels escenaris de la Diada Nacional que han reunit a associacions i administracions amb les mesures de seguretat, pertinents, que han fet possible superar els condicionants de la pandèmia
Ofrena al monument a la Senyera a Mollerussa en la Diada Nacional
photo_camera Ofrena al monument a la Senyera a Mollerussa en la Diada Nacional

Ja s'ha convertit en un tòpic la frase, condicionat per la COVID-19, i la commemoració de la Diada Nacional tampoc s'ha lliurat. Municipis i pobles han fet front a la pandèmia amb totes les mesures necessàries, per ser fidels a la festa reivindicativa del país, que no ha tingut el seguiment habitual d'anys anteriors.

Ofrena de la Diada a MollerussaAixí i tot mollerussencs i mollerussenques representants del teixit associatiu i els representants de les institucions s'han reunit al voltant del monument a la senyera en el Parc Municipal de la capital del Pla d'Urgell. Un acte que ha estat presidit per l'alcalde Marc Solsona, qui ha dirigit unes paraules a totes les famílies de la ciutat víctimes de la pandèmia, ha agraït als presents la voluntat de fer ciutat, fer país i fer comunitat i demostrar així que Mollerussa està forta i molt viva malgrat tot.

La trentena de representants que han participat en l'acte han dut a terme l'ofrena floral a la senyera, i l'acte ha finalitzat amb la interpretació del Cant dels Segadors amb la gralla de la professora de l'Escola Municipal de Música, Heura Gaya, qui ha interpretat també una cançó inspirada en el corpus de sang de l'any 1640.

Ofrenes florals de les entitats a TàrregaA Tàrrega la Diada ha reunit als representants d'una vintena d'entitats en plaça de Rafael Casanova, escenari habitual de la convocatòria, acompanyats de l'alcaldessa Alba Pijuan, i els representants dels grups d'ERC CUP, PSC i Junts per Tàrrega, que han sigut els primers a fer l'ofrena floral al monument dedicat als Màrtirs de l'Onze de Setembre del 1714.

L'alcaldessa Alba Pijuan en el seu parlament ha rememorat la figura del President Lluís Companys - un dels grans defensors de la nostra pàtria - amb motiu del 80è aniversari del seu afusellament per part de la dictadura franquista. La primera edil també ha citat uns emotius versos que Manuel de Pedrolo dedicà a Companys l'any 1970. L'acte ha finalitzat amb el Cant dels Segadors, que enguany no ha tingut conjunt vocal, però Mercè Salvadó ha sigut l'encarregada de dirigir als assistents.

Diada 2020 LinyolaTambé a Linyola no se n'han estat de reunir als representants de les entitats i dels grups municipals per fer una ofrena de flors a la plaça 11 de setembre, una commemoració que no ha tingut parlaments. El consistori havia animat a penjar les senyeres als balcons per acompanyar la celebració, i també ha programat la participació en la concentració que l'ANC ha organitzat a Mollerussa. La Diada linyolenca va finalitzar a la pista coberta amb una cantada d'havaneres amb el grup La Guingueta.

Diada el Palau d'AnglesolaEl Palau d'Anglesola arrencava la Diada amb una Caminada reivindicativa, i esportiva pel terme municipal i tot seguit l'acte de lectura del manifest a la plaça de la República que han dut a terme les pubilles i els hereus del municipi del Pla d'Urgell. La jornada va finalitzar amb l'espectacle Llach Poeta, música i poesia amb les lletres del Lluís Llach que va tenir lloc a l'edifici modernista de la Cooperativa Sant Roc.

L'espectacle Llach Poeta al Palau d'Anglesola

Castelldans obria l'acte institucional en el qual van participar els regidors de l'Ajuntament i el representant de l'ANC de la població. El regidor de joventut, Marc Bellet, va ser l'encarregat de llegir el manifest de la Diada. A la plaça Catalunya, van continuar la commemoració amb els concerts amb dos concerts del grup musical de Berguedà, Cafè Trio.

Diada Nacional  a CastelldansEls veïns van seguir les interpretacions del grup des de les terrasses dels bars de la plaça, mentre sopaven i feien les seves consumicions, i en la trentena de cadires que l'Ajuntament va distribuir a la plaça.

comentaris