28.10.2021 |
Territoris.cat

La pandèmia posa el Banc dels Aliments al límit i fa canviar el format del Gran Recapte

Només es podran fer donacions econòmiques en comprar als supermercats, a través del web del Banc o per Bizum
banc aliments
El Banc d'Aliments en el Gran Recapte de 2019.
La pandèmia posa el Banc dels Aliments al límit i fa canviar el format del Gran Recapte

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, va participar aquest dimarts en la presentació del Gran Recapte d’Aliments a Lleida 2020, una iniciativa de caràcter benèfic i que presenta com a gran novetat d’enguany el fet que no es farà mitjançant la tradicional recollida física d’aliments, sinó exclusivament a través de donacions virtuals de diners durant la setmana del 16 al 21 de novembre.

A més de Joan Talarn, a la presentació, que va tenir lloc al magatzem del Banc dels Aliments de Lleida, hi van participar l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo; el president del Consell Comarcal del Segrià, David Masot; i el president del Banc dels Aliments de Lleida, Antoni Fo; a més del director d’aquesta entitat, Oriol Berenguer.

En la seva intervenció, el president va expressar el "suport total" de la Diputació de Lleida a “una de les accions més potents que fa el Banc dels Aliments al llarg de l’any”, i va remarcar que “aquesta entitat fa recapte cada dia, i més encara amb la pandèmia a sobre”.

Presentació del Gran Recapte del Banc dels Aliments, que es realitza a partir del 16 de novembre.Presentació del Gran Recapte del Banc dels Aliments, que es realitza a partir del 16 de novembre -  Diputació de Lleida

Per aquest recapte, s'implementarà un sistema informàtic que ajudarà els Bancs dels Aliments en la gestió i distribució dels aliments, cosa que ha estat possible gràcies al conveni recentment signat amb la Fundació La Caixa. Un sistema, va detallar el president, que servirà per coordinar els diferents actors que participen en la gestió de la distribució dels aliments i que permetrà agregar perfils de beneficiaris, productes lliurats o existències, facilitant significativament la tasca dels Bancs dels Aliments, a la vegada que obrirà opcions de cooperació entre les entitats i els ajuntaments.

Per la seva banda, el director d’aquesta entitat, Oriol Berenguer, va detallar que tots els diners que es recullin es convertiran en aliments que posteriorment es repartiran. Aquesta nova modalitat, va explicar Berenguer, “permetrà també al Banc dels Aliments planificar millor i demanar els aliments que les famílies necessiten i poder fer un repartiment equilibrat”.

Un 40% més de sol·licituds des de l'inici de la pandèmia

El president del Banc dels Aliments de Lleida, Antoni Fo, va explicar que, en la situació que vivim, és necessària la col·laboració, ja que “la pandèmia ha fet que moltes famílies estiguin sense cap ingrés, fet que ha comportat que hi hagi un augment en peticions del 40% i un augment del 30% en quantitat, respecte a l’any passat”. Un cop més, Fo va apel·lar a la solidaritat del territori de Lleida i comarques.

Berenguer va detallar algunes xifres preocupants, com que “vam tancar el 2019 amb unes 23.000 persones que almenys un cop al trimestre rebien algun tipus d’ajuda amb aliments, i des de l’inici de la pandèmia les sol·licituds han augmentat al voltant d’un 40%”. Sense tenir encara xifres concretes, des del Banc dels Aliments creuen que hauran passat per l’entitat uns 30.000 usuaris durant 2020 a la demarcació de Lleida.

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, va posar de manifest que “col·laborar amb el Banc dels Aliments és un objectiu de primera necessitat”. Així, va animar els lleidatans i lleidatanes a participar i “a tenir els ulls i el cor ben oberts perquè ens esperen temps difícils, en els quals la solidaritat serà un valor que ens ajudarà”. Pueyo va detallar que “de gener a setembre la Paeria ha atès 2.113 nuclis familiars”, xifra que suposa un increment del 50% respecte a l’any passat.

Un Gran Recapte sense precedents: “La nova realitat és una nevera buida”

Impulsada pels quatre Bancs dels Aliments de Catalunya, aquesta serà la 12a edició del Gran Recapte, i destaca sobretot pel fet que serà molt diferent de les anteriors com a conseqüència de la pandèmia, ja que, per tal de minimitzar el risc de contagi, no hi haurà les habituals caixes per recaptar aliments a les entrades dels supermercats, sinó que només s’acceptaran donacions virtuals de diners a les caixes dels establiments o bé a través del web del Banc dels Aliments (https://www.granrecapte.com/), on es podran fer aportacions fins al 16 de desembre. A més, aquest any s’incorpora també el canal de pagament Bizum, que, amb el codi 33596, pretén agilitzar les donacions des del mòbil i arribar a un públic més ampli.

Aquestes donacions es podran fer a partir de dilluns vinent, 16 de novembre, tot i que els dos dies centrals del Gran Recapte seran el 20 i el 21 de novembre. Un cop finalitzada la campanya, amb els fons recollits s’adquiriran i distribuiran aliments bàsics, com ara llet, oli, llegums o conserves

Malgrat que no hi haurà punts de recollida d’aliments als supermercats, sí que hi haurà voluntaris els dies 20 i 21, tot i que la seva finalitat serà la d’informar els clients dels establiments de com poden fer les seves donacions, ja sigui comprant bons d’entre 1 i 50 euros, o bé fent aportacions per la quantitat que vulguin directament a la caixa dels supermercats. En total, es necessiten prop de 9.000 voluntaris —una tercera part dels que hi havia l’any passat— que estaran repartits en 600 punts en supermercats i mercats. Enregistrar-se com a voluntari es pot fer al web www.granrecapte.com.

Des del Banc dels Aliments de Lleida, s’ha volgut remarcar el fet que enguany la demanda ha crescut molt arran de la pandèmia i de la crisi, amb la qual cosa el Gran Recapte d’enguany adquireix encara molta més transcendència del que ja és habitual. La campanya publicitària del Gran Recapte d’aquest any posa l’accent en aquest aspecte, amb un lema ben esclaridor de la situació: “La nova realitat és una nevera buida”.

Algunes dades facilitades així ho corroboren: així, la demanda d’aliments ha augmentat un 40%, i si abans es repartien 12 quilos de menjar per persona i mes, ara la xifra s'ha reduït a 7 quilos mensuals, perquè cada cop hi ha més persones necessitades i durant els propers mesos es preveu que la situació empitjori pels rebrots de la Covid-19. De fet, es considera que els Bancs dels Aliments travessen un dels pitjors moments des de la seva creació, en què s’han distribuït més de 15 milions de quilos d’aliments que han arribat a 262.000 beneficiaris a través de 636 entitats receptores per valor de més de 2 milions d’euros. També es van distribuir 275 mil àpats cuinats durant el confinament.

La situació és tan límit que es considera que, si continua augmentant la demanda, el volum d’aliments que els Bancs d’Aliments podran distribuir pot arribar a ser irrellevant en relació amb les necessitats d’una persona

L’any 2019, el Gran Recapte va aconseguir recollir 300.000 quilos en tota la demarcació i per enguany s’espera mantenir la quantitat o augmentar-la, amb la conversió que es farà de tots els diners recaptats en aliments.

La Paeria destinarà 20.000 euros d'ajut directe al Banc dels Aliments en el pressupost de 2021

Pueyo va anunciar que l'Ajuntament de Lleida destinarà un ajut directe a l'entitat de 20.000 euros en el pressupost de l'any 2021. El Paer Cap va fer una crida a la col·laboració ciutadana en un moment que les necessitats socials s'estan incrementant: "Ara és un moment molt important per no deixar enrere sectors de la societat. Tots els esforços sumen, en faran falta més, no es tracta només del que fan les institucions i el Banc dels Aliments, sinó que s'estengui a totes les capes de la nostra la societat la percepció que allò que en altres anys era bo, que era col·laborar amb el Banc dels Aliments, ara com ara, és un objectiu és de primera necessitat". 
El paer en cap també va posar en valor la tasca que es realitza des dels Serveis socials de l'Ajuntament de Lleida, "des d'on estem en la primera línia d'aquesta batalla que tota la societat està lliurant no només amb el virus sinó amb els seus efectes" i que ha colpejat sectors molt visiblement i d'altres que en són menys: "Alguns sectors d'activitat són més visibles i som conscients del que està patint l'hostaleria, la restauració o l'estètica, però després hi ha tot un món de famílies, de persones que a vegades, per discreció o vergonya no els veiem, però estan d'una manera directa o indirecta trucant a les nostres portes", va explicar.

La pandèmia posa el Banc dels Aliments al límit i fa canviar el format del Gran Recapte
comentaris