El Parlament aprova la llei agrària que permetrà crear el 'Banc de Terres'

La consellera Teresa Jordà amb la comissió d'Agricultura 1
photo_camera La consellera Teresa Jordà amb la comissió d'Agricultura

El Parlament va aprovar per unanimitat aquest dimecres la llei d'espais agraris, amb la que es pretén garantir la continuïtat de les activitats agrícola, ramadera i forestal. La norma estableix l'elaboració d'un pla territorial sectorial i crea un registre de parcel·les agrícoles i ramaderes en desús que ha de servir per posar en producció terres que ara estan abandonades. Així mateix, la llei estableix les condicions en què l'administració podrà forçar-ne l'arrendament.

La compareixença de la consellera d'Agricultura Teresa JordàA Catalunya hi ha 45.000 hectàrees de conreus abandonats. La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, va defensar que és una llei valenta i de país que marca un abans i un després en la protecció de l'espai agrari. Jordà va celebrar que per fi es faci realitat una reivindicació històrica del sector i la va qualificar de llei imprescindible per al país. En aquest sentit, va considerar de vital necessitat la protecció dels espais agraris i va afegir que són necessaris perquè sense ells no hi ha aliments.

No es fan coses rares sinó que es facilita que finques que no tenen activitat productiva tinguin la possibilitat de ser llogades per posar-les en producció

Si hem sigut valents per fer-la, serem valents per desplegar-la i aplicar-la. Perquè el país segueixi sent un país on l'agricultura i la ramaderia bateguin, va concloure des del faristol de l'hemicicle.

La llei vol definir que són els espais agraris i identificar aquells que tenen un alt valor agrari, amb l'objectiu de preservar-los; i, per altra banda, posar en funcionament un mecanisme que permeti mobilitzar al màxim les terres, focalitzat especialment les que estiguin en desús o en estat no productiu, amb transparència i garanties, per tenir el màxim de superfície agrícola en condicions de producció.

L'objectiu és també facilitar la incorporació de noves persones a l'activitat agrària per afavorir el relleu generacional, així com el dimensionament d'explotacions professionals que ho necessitin

Tal com recull el preàmbul de la Llei, Catalunya té 3,2 milions d'hectàrees de superfície, de les quals el 21,6% són conreus de regadiu i de secà, el 7% són pastures i el 64% és forestal.

La llei preveu la creació de tres eines bàsiques: la primera, el Pla Territorial Agrari de Catalunya, fet a partir dels Plans Territorials Agraris Específics sobre àrees concretes, amb singularitats, és un instrument de planificació territorial sectorial agrària.
 

Satisfacció dels sindicats agraris

Unió de Pagesos celebra l'aprovació de la llei d'espais agraris, ja que consideren que era una demanda històrica. El sindicat insta el De-partament a posar fil a l'agulla al pla territorial agrari i als plans territorials agraris específics que s'escaiguin i el concretin. Des del sindicat Unió de Pagesos consideren que ha de ser una garantia per donar prioritat a la funció agrària per damunt d'altres usos.

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) es mostra satisfeta amb la nova Llei d'espais agraris perquè considera que aquesta normativa és imprescindible per protegir l'activitat agrària i el valor de l'espai agrari en la planificació territorial. El president de la FCAC argumenta que "regular la planificació i la gestió és una prioritat".

Comentaris