Participants del congrés internacional d'economia circular es fixen en el Segrià

El celler de Raimat, San Miguel i el Fruitcentre expliquen als assistents els projectes que porten a terme

Salvador Miret
Pla obert de la visita guiada a participants del congrés internacional d'economia circular al celler de Raimat, el 16 de novembre del 2021. (Horitzontal)
photo_camera La visita guiada a participants del congrés internacional d'economia circular al celler de Raimat - Foto: Salvador Miret

Els participats en el Circular Economy Hotspot Catalonia 2021 van visitar aquest dimarts i dimecres diferents iniciatives d'economia circular que s'estan duent a terme a Catalunya. En l'àmbit del sector agroalimentari, un dels itineraris que van poder fer els participants ha estat en terres lleidatanes i hi van participar una vintena de persones. Els assistents van poder conèixer solucions innovadores per prevenir el malbaratament alimentari, aprofitar els subproductes i gestionar de manera integral l'aigua, l'energia i els residus en la producció.

En total, s'han organitzat vint itineraris amb visites guiades a l'entorn de sectors i àmbits com ara el tèxtil, construcció, agroalimentació, mobilitat, química, cicle de l'aigua, plàstics i envasos i embalatges

Concretament, els participants d'aquest congrés internacional van visitar el celler de Raimat, San Miguel i el Fruitcentre per conèixer els projectes que tenen en marxa.

Al celler de Raimat, el seu director, Joan Esteve, va explicar l'aposta per la sostenibilitat del celler lleidatà i va posar en valor "la compatibilitat entre viticultura i agricultura i el respecte pel medi ambient i l'entorn natural" amb què conviuen les més de 2.000 hectàrees de vinyes de Raimat. Els participants també van visitar Raimat Natura, l'espai natural visitable de més de 700 hectàrees situat entre les vinyes del celler lleidatà.

Abans de Raimat, els participants van visitr en el mateix itinerari les instal·lacions de la cervesera Mahou-Sant Miguel de Lleida. A la tarda, van poder conèixer de primera mà el Fruitcentre, el centre dedicat a la recerca i la innovació en l'àmbit del sector fruicícola que l'IRTA té al Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida.

 

Catalunya, epicentre de l'economia circular

El 'Circular Economy Hotspot Catalonia 2021' ha organitzat vint itineraris amb visites guiades en diferents indrets de Catalunya perquè els participants en aquest congrés internacional puguin conèixer sobre el terreny iniciatives d'èxit d'economia circular que funcionen en diverses empreses o institucions perquè serveixin com a exemple a replicar o a tenir en compte en el disseny d'estratègies futures.

El Hotspot se celebra enguany a Catalunya, i aplega més de 300 representants d'empreses i entitats públiques i privades de diferents països implicades en economia circular.

"L'objectiu és mostrar a fora el que estem fent a Catalunya en economia circular", ha assenyalat Maria José Sarrias, cap de servei de Qualificació Ambiental de la direcció general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic. A la vegada, "també permet a les empreses i el territori donar a conèixer què estan fent" en aquest àmbit, ha afegit.Més de 300 participants d'una vintena de països

La cinquena edició del Circular Economy Hotspot  va arrencar aquest dilluns i s'estendrà fins al 18 de novembre i compta amb l'assistència de més de 300 representants d'empreses i entitats públiques i privades de més d'una vintena de països involucrades en la transformació cap a un model econòmic circular, integrador i neutre en emissions.

El 'Circular Economy Hotspot Catalonia 2021' compta amb la col·laboració dels principals actors econòmics i socials del país implicats en l'economia circular com ara universitats, centres tecnològics, associacions empresarials, clústers i empreses

L'objectiu del Circular Economy Hotspot Catalonia 2021 és donar a conèixer iniciatives públiques i privades i les col·laboracions d'èxit que acceleren la transformació cap a una economia més circular a Catalunya, així com promoure l'intercanvi de bones pràctiques i coneixement.

El lema de l'edició d'enguany és 'Impulsar una economia regenerativa' i l'esdeveniment gira al voltant de la creació de valor, la innovació, la transició justa i les estratègies i el finançament per a models de producció i consum circulars.

La inauguració del congrés es va fer dilluns a Barcelona i va anar a càrrec del president Pere Aragonès. Durant la jornada, també van tenir lloc conferències magistrals i una taula rodona amb la participació d'experts mundials en economia circular. Dimarts i dimecres, els visitants van poder fer algun dels vint itineraris que s'han organitzat per conèixer in situ experiències en economia circular que s'estan fent a Catalunya. L'última jornada es dedicarà a potenciar trobades bilaterals amb altres participants de l'Smart City Expo World Congress aprofitant la celebració d'aquest esdeveniment a Barcelona en les mateixes dates.

El Circular Economy Hotspot Catalonia 2021 està organitzada pel Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través de la Secretaria d'Acció Climàtica l'Institut Català d'Energia, l'Agència de Residus i l'Agència Catalana de l’Aigua, i pel Departament d'Empresa i Treball.

Comentaris