La plataforma Manifest Gran Urgell exigeix a la CHE més garanties de reg en la reunió a Saragossa

La confederació diu que cal col·laboració per posar en marxa instruments per fer front a la sequera

Reunió entre els representants de diferents organitzacions i col·lectius agraris de Ponent i la presidenta així com altres tècnics de la CHE a Saragossa.

Data de publicació: dijous 08 de juny del 2023, 18:15

Localització: Saragossa

Autor: CHE
photo_camera Reunió entre els representants de diferents organitzacions i col·lectius agraris de Ponent i la presidenta així com altres tècnics de la CHE a Saragossa - Foto: CHE

Representants de diferents organitzacions i col·lectius agraris de Ponent, acompanyats del subdelegat del Govern de Lleida, José Crespín, es van reunir el passat dijous a Saragossa amb la presidenta de la CHE, María Dolores Pascual i altres tècnics de la confederació per analitzar els diferents escenaris de sequera que han portat a la pèrdua de cultius a la conca del Segre i buscar solucions a la manca d'aigua. Durant la trobada, els agricultors van reivindicar novament "més garanties" sobre el regs que hi ha previstos pels arbres fruiters i extensius així com de l'aigua disponible per a les explotacions ramaderes, segons va dir el president d'ASAJA Lleida, Pere Roqué.

L'Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (AFRUCAT) és l'organització que va sol·licitar la trobada amb la CHE, que va comptar també amb l'assistència de representants d'altres associacions com ASAJA Lleida; Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC); Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), Plataforma Manifest Gran Urgell, i la Asociación de Forrajes (AEFA).

Durant le reunió, els agricultors van posar damunt la taula "la greu problemàtica" a l'hora de decidir les dotacions d'aigua que es podran tenir a partir d'aquesta setmana. Per això, els assistents van demanar més garanties de reg per als fruiters així com aigua per les granges. També es va fer una crida als ajuntaments de les comarques afectades per la sequera a fer un pla d'estalvi d'aigua.

Durant l'exposició dels escenaris que han portat a la manca d'aigua a la conca del Segre, la Confederació va assegurar que els aprofitaments hidroelèctrics durant les darreres dues campanyes han turbinat "exclusivament" l'aigua servida per a cabal ecològic i regadiu, amb l'excepció de l'any 2020, en què l'embassament va abocar per tenir un resguard per seguretat per a laminació dels cabals d'avinguda del temporal Gloria

Per la CHE, la reunió va servir ambé per constatar la necessitat de col·laborar per posar en marxa instruments d'adaptació a l'escassetat hídrica davant de la proliferació de fenòmens naturals "inevitables", com la sequera actual.

Així mateix, la Confederació va posar de manifest que la col·laboració del concessionari dels "aprofitaments hidroelèctrics" del riu Noguera Pallaresa amb les necessitats del regadiu en els moments de més demanda del subcanal d'Urgell permet en aquest subsistema una gestió molt menys tensionada.

Comentaris
Més a Societat