Pagès Editors presenta una biblioteca poètica de Josep Vallverdú per celebrar el centenari de l'autor

"De signe cranc", "Argila", "Ronda de boires", "A ull nu", "Pa de forment" i "Atresorat silenci" són els sis llibres de poesia de Josep Vallverdú que encapçalaran la biblioteca poètica plantejada per l'editorial lleidatana
Josep Vallverdú, en la presentació de l'Any Vallverdú al departament de Cultura ©Pau Cortina
photo_camera Josep Vallverdú, en la presentació de l'Any Vallverdú al departament de Cultura ©Pau Cortina

L'editorial Pagès Editors s'adhereix a celebrar el centenari de l'autor lleidatà, Josep Vallverdú amb la poesia com a gènere protagonista. Per fer-ho, ha seleccionat sis publicacions poètiques de l'autor les quals ha inclòs en una biblioteca poètica per tal de rellançar-les. 

Vallverdú conserva una relació literària de més de trenta anys amb la Pagès Editors

"De signe cranc", publicada per primera vegada el 2009; "Argila", de l'any 2014; "Ronda de boires" de 2016; "A ull nu", del 2018; "Pa de forment", 2020; i "Atresorat silenci", del 2022, són els sis títols que rellançarà l'editorial el pròxim 21 de febrer, alhora, renovant les seves cobertes perquè assoleixin una unitat estètica i formin un conjunt. 

Tanmateix, l'editorial continuarà amb un seguici d'activitats per celebrar el centenari de l'autor que inclouran un altre rellançament a finals de febrer del títol "Indíbil i la boira", reeditat a la Pagès Editors fa deu anys -l'any 2013- i que ara inclourà també un canvi de portada per a tornar a oferir als lectors, de forma renovada, una obra que va ser finalista del Premi Josep Pla l'any 1982.

Els sis llibres de poesia que es rellançaran amb la biblioteca poètica de la Pagès Editors ©Pagès Editors
Els sis llibres de poesia que es rellançaran amb la biblioteca poètica de la Pagès Editors ©Pagès Editors

"Portem quasi trenta-cinc anys de relació, i estem a l'inici de la seva segona centúria, perquè, com diu ell mateix, a partir d'ara ja pot dir la seva edat per centenes", explica el fundador de Pagès Editors, Lluís Pagès i afegeix que se sent eternament agraït que un autor d'aquestes característiques hagi crescut a casa seva. 

A més, l'editorial publicarà a la primavera el darrer poemari de Josep Vallverdú, sota el títol "Aragalls", que fa referència al regueró que dibuixa l'aigua de la pluja a terra i al setembre, publicarà la poesia completa del cèlebre autor, afegint els sis títols publicats a la biblioteca poètica, Poemes del gos -publicat el 2010 per Fil d'Aram i Bestiolari 2, publicat l'any 2017 per Pagès Editors. 

Més de trenta anys de Vallverdú a la Pagès Editors

L'any 1989, el fundador de Pagès Editors, Lluís Pagès, va publicar sota el desaparegut segell Virgili & Pagès el llibre "La lluna amb les dents", un recull de part dels articles de Vallverdú publicats fins al moment a la premsa. El 1991 va arribar la primera publicació sota el segell Pagès Editors, "Les vuit estacions", un conjunt d'anotacions que, a manera de dietari, l'escriptor va escriure al llarg de dos anys. 

Des de llavors, l'editorial lleidatana ha publicat prop de trenta llibres amb Josep Vallverdú, el darrer dels quals va sortir a la llum fa tot just un parell de mesos. "Atresorat silenci" és el poemari que prossegueix l'esplèndida sèrie de reculls poètics amb els quals l'autor ha anat delectant-los aquests darrers anys. 

Comentaris