28.11.2022 |

Mariona i Manel Lladonosa, i Jesús Burgueño, Premis Serra d'Or de Recerca

'Una cultura per al poble. El Congrés de Cultura Catalana i la modernització de la catalanitat (1975-1977)' i 'La nova geografia de la Catalunya postcovid', els llibres vinculats a la UdL guardonats
Mariona i Manel Lladonosa rebent el Premi Serra d'Or. Fotografia: Òscar Bardají.
Mariona i Manel Lladonosa rebent el Premi Serra d'Or. Fotografia: Òscar Bardají.
Mariona i Manel Lladonosa, i Jesús Burgueño, Premis Serra d'Or de Recerca

El dimecres 5 d'octubre va tenir lloc el lliurament dels Premis Serra d'Or de Rercerca a l'Espai Endesa de Barcelona. Dos dels tres premis van endur-se'ls professorat de la Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida.

Es tracta del catedràtic de Geografia, Jesús Burgueño, i de la professora del departament de Geografia i Sociologia, Mariona Lladonosa, guardonada juntament amb el seu pare, el catedràtic d'Història i exprofessor de la UdL, Manel Lladonosa

Burgueño és el coordinador de 'La nova geografia de la Catalunya postcovid' (Institut d'Estudis Catalans), obra que ha obtingut el Premi Crítica Serra d'Or de Recerca en Ciències. El jurat ha destacat la seva "visió polièdrica sobre com es presenta el segle XXI per a Catalunya, amb totes les oportunitats i les amenaces que la pandèmia, el canvi climàtic i la resta de crisis suposen per al país".

Es tracta d'un llibre coral que va més enllà dels aspectes geogràfics i que aplega aportacions de 66 d'experts, i una seixantena de mapes realitzats pel Servei de Cartografia i SIG de la UdL.

El Premi Crítica Serra d'Or de Recerca 2022 Humanitats ha estat per 'Una cultura per al poble. El Congrés de Cultura Catalana i la modernització de la catalanitat (1975-1977) (Grup Enciclopèdia) de Mariona Lladonosa Latorre i Manuel Lladonosa Vall-llebrera. El jurat l'ha escollit per l'anàlisi exhaustiva del que va representar el Congrés, un resum molt assenyat dels diferents continguts i una anàlisi valorativa dels principals actors i assoliments així com perquè està força ben escrit.

L'obra és un estudi del moviment civil que va suposar en els inicis de la transició l'anomenat 'Congrés de Cultura Catalana'.

El tercer guardó atorgat en la categoria de recerca, en aquest cas de Catalanística, ha recaigut en 'Segundo diccionario de los catalanes de México' (Institut d'Estudis Catalans), de Gemma Domènech, Salomó Marquès, José M. Murià i Angélica Peregrina

Pel que fa a l'apartat de Literatura i Assaig han estat premiades les obres següents: en Novel·la, 'L'aigua que vols' (Enciclopèdia Catalana i Òmnium Cultural), de Víctor Garcia Tur; en Poesia, 'Vent a la mà' (Edicions 62), de Carles Dachs; en Assaig, 'La verda és porta. Vida i opinions de Joaquim Soler i Ferret' (Godall edicions), de Joan Todó; en Estudis Literaris, 'Tosquelles. Curar les institucions' (Arcàdia), de Joana Masó; i en 'Traducció, Poesia completa, T. S. Eliot' (Edicions de 1984), de Josep M. Jaumà.

Dins l'apartat d'Arts Escèniques, l'obra d'Òscar Intente 'La idea d'Europa', de George Steiner, s'ha endut el Premi al muntatge teatral 2022; 'Malditas Plumas', de Sol Picó, el d'espectacle de dansa; 'Gran Reserva', de Rhum & Cia., el d'espectacle de pallassos; i el de l'aportació més interessant ha estat per a la 'Col·lecció Teatre', de Lleonard Muntaner Editor.

Finalment, en l'apartat de Literatura Infantil i Juvenil, el Premi Crítica Serra d'Or 2022 Infantil ha estat per a 'Espècies extraordinàries' (Birabiro), amb text de Salvador Comelles i il·lustració de Christian Inaraja; i el Premi Crítica Serra d'Or 2022 Juvenil (Coneixements) li ha estat concedit a la 'Col·lecció Petit Sàpiens', d'Ara Llibres.

Els premis Crítica Serra d'Or els atorga anualment la revista Serra d'Or de l'Abadia de Montserrat per obres publicades l'any anterior, sense que s'hagin presentat a concurs

Mariona i Manel Lladonosa, i Jesús Burgueño, Premis Serra d'Or de Recerca
comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement