El president del Segarra-Garrigues veu "dramàtica" i dona "pràcticament per perduda" la collita

Es tracta d'una mesura inèdita des que el canal va entrar en funcionament l'any 2009, i que afecta almenys 7.300 hectàrees de conreus de fruita i cereal

 

Imatge del canal Segarra-Garrigues al seu pas pel terme municipal de les Borges Blanques

Data de publicació: dissabte 29 d’abril del 2023, 17:42

Localització: Les Borges Blanques

Autor: Ignasi Gómez
photo_camera Imatge del canal Segarra-Garrigues al seu pas pel terme municipal de les Borges Blanques - Foto: Ignasi Gómez

El tancament del canal Segarra-Garrigues que es va anunciar aquest dissabte al migdia afectarà les collites d'almenys unes 7.300 hectàrees de conreus d'arbres fruiters i també de cereals.

Es tracta d'una mesura inèdita des que la infraestructura va entrar en funcionament l'any 2009

El president, Josep Maria Jové, qualifica de "dramàtica" aquesta situació i dona per "pràcticament perdudes" les collites de 4.500 hectàrees d'arbres fruiters que rebien l'aigua de l'embassament de Rialb, mentre que les de cereal caldrà veure "si subsisteixen".

El president del canal Segarra-Garrigues davant d'una de les finques que es regaven gràcies a la infraestructura

Data de publicació: dissabte 29 d’abril del 2023, 17:42

Localització: Les Borges Blanques

Autor: Ignasi Gómez
El president del canal Segarra-Garrigues davant d'una de les finques que es regaven gràcies a la infraestructura - Foto: Ignasi Gómez

El volum d'aigua del qual disposa el canal Segarra-Garrigues és "totalment insuficient" per tirar endavant la campanya de reg en més de 7.000 hectàrees, ha dit Jové. "Això vol dir que aquestes collites estan pràcticament perdudes", ha lamentat el president de la infraestructura. 

El subministrament d'aigua es reprendrà el dia 2 de maig només per intentar salvar els arbres fruiters, però Jové preveu que en alguns casos "ni això" serà possible

De fet, es tem també per la supervivència de determinats exemplars d'arbres, com els fruiters. "Pot ser que els salvem, però en alguns cultius es poden arribar a perdre", ha explicat Jové, que per aquest motiu ha qualificat la situació de "dramàtica".

Pel que fa al cereal, Jové s'ha mostrat més optimista quan resta un mes per a la seva collita en alguns cultius de la zona. "Pensem que aguantarà", ha expressat.

El tancament es produeix malgrat que el canal té modernitzat el seu sistema de regadiu. "Pensàvem que no passaria mai això", ha dit sorprès el responsable del canal.

El subministrament d'aigua a la infraestructura hidràulica es reprendrà el dia 2 de maig, però només amb el volum estricament necessari per intentar mantenir amb vida els arbres. Els fruiters o ametllers seran els més afectats per la mesura.

"Els regants podran consultar a l’empresa Aigües del canal per conèixer el volum d'aigua del qual podran disposar durant els pròxims mesos", que anirà en funció de la proporció i característiques dels seus terrenys, ha especificat Jové. Un estudi que es porta a terme amb l'assessorament de tècnics de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).

D'altra banda, les granges tindran garantit el subministrament entre maig i agost amb el mateix volum que al 2022, però no més.

comentaris