La primera espanyola candidata a astronauta, a la UdL

Sara García Alonso apadrina les orles de Biotecnologia
Sara Garcia Alonso. Foto: UdL
photo_camera Sara Garcia Alonso. Foto: UdL

La divuitena promoció del grau de Biotecnologia de la Universitat de Lleida (UdL) tindrà aquest divendres una padrina d'alta volada: la primera dona espanyola que va accedir a la Reserva d'Astronautes de l'Agència Espacial Europea (ESA), escollida entre 22.000 aspirants. Es tracta de la biòloga molecular Sara García Alonso, que actualment treballa al Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques (CNIO).

Abans del lliurament de les orles, als jardins del Palauet d'Agrònoms, García pronunciarà una conferència titulada "Biotecnología, desde el laboratorio hasta el espacio". Llicenciada en Biotecnologia per la Universitat de Lleó i doctora per la Universitat de Salamanca, aquesta investigadora té experiència en els camps de la biologia cel·lular i molecular, la terapèutica del càncer i la medicina translacional.

Actualment Sara García Alonso treballa en el desenvolupament de fàrmacs contra els tumors de pulmó i de pàncrees. "El ventall d'aplicacions de la biotecnologia abasta des de la medicina fins a l'agricultura sostenible i la mitigació del canvi climàtic", destaca la investigadora. Sobre el fet d'entrar a formar part de l'ESA, Sara García Alonso explica que "el motor que impulsa a una investigadora en biomedicina a convertir-se en astronauta és l'objectiu d'avançar en el coneixement fent ús de la tecnologia de manera interdisciplinària".

En la seua xerrada a la UdL, la biòloga molecular parlarà sobre com "l'exploració espacial humana i la recerca en microgravetat promouen avanços científics i tecnològics per al benefici de la humanitat, amb aplicacions pràctiques en la nostra vida diària". La UdL va començar a impartir el grau de Biotecnologia el curs 2005-2006. L'alumnat és majoritàriament femení.

De les 32 persones que es graduen aquest curs, 22 són dones. "És un grau molt integral i versàtil que combina la biologia, la química, l'enginyeria i la tecnologia", destaca la coordinadora, Gemma Villorbina. "Prepara l'estudiantat per a enfrontar-se als desafiaments globals i contribuir significativament a l'avenç de la ciència i la tecnologia aportant beneficis a la societat i al medi ambient", afegeix la professora de la UdL.

Comentaris