03.10.2022 |
Territoris.cat

El documental "La memòria del Pla", un projecte fet realitat per no perdre la memòria col·lectiva

En la presentació del documental l'historiador Josep Rubió va agrair al Centre de Recerques Pla d'Urgell el treball, que el va definir com "un acte de valentia, perquè tal com està la situació política actualment, es va difícil rememorar el que va passar en aquells anys".

memoria de Pla1
El Centre Cultural de Mollerussa va acollir la projecció de la segona part.
El documental "La memòria del Pla", un projecte fet realitat per no perdre la memòria col·lectiva

El Centre de Recerques del Pla d'Urgell va oferir el passat dissabte la projecció del documental "La memòria del Pla", segona part dedicada als anys de la "Guerra Civil". Novament, el Centre Cultural de Mollerussa va ser l'escenari per acollir l'acte amb un nombrós públic provinent de diverses localitats del Pla d'Urgell.

Els germans Jordi i Laia Soldevila, historiador i periodista respectivament, impulsors del projecte, van obrir l'acte agraint als padrins i padrines que participen en l'audiovisual - alguns d'ells presents a la sala- la seva aportació en aquest recull de la memòria històrica sobre la "Guerra Civil" en aquestes contrades, "un projecte per no perdre la memòria col·lectiva". memoria de Pla

Per la seva part, l'historiador Josep Rubió del Centre de Recerques de les Garrigues va entrar en situació en afirmar que encara hi ha por a parlar de la Guerra Civil; després de 80 anys, encara perdura el domini d'algunes famílies, amb un teixit darrere, un entramat empresarial, que fa molt difícil parlar-ne. Va parlar d'influències, de manipulacions polítiques que encara no ens hem tret de damunt. Va esmentar el cas de Tortosa, i va manifestar que clama al cel que es mantingui un monument que només es va dedicar a una part de la gent que va morir en la contesa. També va afegir que és necessari que es traslladi a les escoles el que va significar el conflicte i com va repercutir en la població civil, a partir de xerrades i fons documentals.
Dissabte vinent es projectarà el capítol dels anys del franquisme, tercera part del documental.

El documental "La memòria del Pla", un projecte fet realitat per no perdre la memòria col·lectiva
comentaris