Prop de 2.000 persones de Ponent es van beneficiar el 2023 de l'hospitalització a domicili

Aquesta modalitat assistencial busca reduir l'estada dels pacients al centre hospitalari per afavorir el seu benestar
Equip d'hospitalització a domicili de la Regió Sanitària Lleida - Foto: Cedida pel Departament de Salut
photo_camera Equip d'hospitalització a domicili de la Regió Sanitària Lleida - Foto: Cedida pel Departament de Salut

Prop de 2.000 persones de les comarques de Ponent es van beneficiar el 2023 de l'hospitalització a domicili, una modalitat assistencial alternativa a l'hospitalització convencional i que ofereix al pacient, al seu domicili, tractament mèdic i d'infermeria en igual quantitat i qualitat que al centre hospitalari. L'objectiu és evitar l'ingrés o reduir-li l'estada a l'hospital. A la Regió Sanitària Lleida el servei l'ofereix l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova i en total l'any passat es van registrar 1.905 ingressos, un 29% dels quals quirúrgics, és a dir, de persones a qui els acabaven de practicar algun tipus de cirurgia. Els diagnòstics més freqüents van ser les infeccions urinàries i respiratòries.

Aquestes xifres suposen un lleuger increment respecte de l'any 2022 –quan es van realitzar 1.826 ingressos–, però del 2023 destaca especialment l'augment de la complexitat dels casos atesos. Una complexitat que, segons Ana Vena, directora territorial de Cronicitat i Hospitalització a Domicili, "ve determinada pel perfil de pacients que ingressen, que tenen una important multimorbilitat, juntament amb fragilitat funcional i cognitiva i, en alguns casos, social, fet que comporta fer un bordatge integral i integrat de la persona".

Els diagnòstics més freqüents durant l'any passat van ser, per ordre, les infeccions urinàries, les infeccions respiratòries, les pneumònies, les insuficiències cardíaques congestives i els tractaments antimicrobians domiciliaris endovenosos. A més, entre els pacients quirúrgics, van predominar els tractaments endovenosos, el maneig i control de drenatges o les cures complexes de ferides.

Els pacients atesos van arribar derivats principalment des de les plantes d'hospitalització i des del servei d'Urgències de l'hospital, i en menor grau, des de l'Atenció Primària i Comunitària.

El servei d'hospitalització a domicili a la RS Lleida té una cobertura radial de 25 quilòmetres des de la capital, que al 2023 s'ha estès fins arribar a Torres de Segre, Aitona, Soses i Almenar. En aquest context, dona suport als hospitals, a les àrees bàsiques de salut (ABS), als centres residencials i compta amb un equip de 4 metges a temps complet i 2 consultors de cirurgia general i cirurgia vascular, 7 infermeres, 1 supervisora i 1 coordinadora clínica. En les zones on el servei no arriba, el pacient ha de romandre ingressat a l'hospital.

Comentaris