El Raconet: compartir emprenedoria i solidaritat

IMG_2192

Tots hem sentit anomenar la Responsabilitat Social Corporativa (RSC), un concepte que sembla destinat a les grans corporacions i empreses de gran envergadura, segurament perquè tenim la percepció que la RSC tan sols abasta l'àmbit econòmic. En realitat, però, aquest concepte és molt més ampli, ja que qualsevol empresa, per petita que sigui, pot destinar recursos i materials, així com participació, en projectes de desenvolupament i suport social.

Aquest és el principi que van desplegar des de l'empresa El Raconet, una iniciativa que va néixer l'any 2014 a Mollerussa de la mà de l'Antonieta Serrat i l'Àngels Esteban, amb la voluntat d'obrir un canal per a la comercialització de roba i articles usats. PHOTO-2018-06-04-11-20-38L'establiment va començar amb la comercialització de roba usada i, poc a poc, hi va incorporar altres articles com mobles i petits electrodomèstics. Un segment de negoci que en altres països compta amb una important acceptació i que al territori lleidatà encara no està prou estès. Així i tot, l'Antonieta i l'Àngels han estat hàbils en divulgar les característiques de la seva oferta i fer-la atractiva per a un públic força divers.

c8b40281-c116-4191-8467-df4a76396e7fEl Raconet aplica l'estratègia 'tots guanyem'. Des de l'establiment es recullen els articles usats, que es paguen a un preu simbòlic, i després d'un procés de selecció i reparació es posen a la venda a preus molt assequibles. En aquest procés, es generava una gran quantitat d'articles que, per les seves característiques, s'havien de rebutjar pel tipus de públic present al territori, però que per altres mercats podien tenir una bona acceptació. D'aquí va sorgir l'aposta de El Raconet; la solidaritat amb altres mercats internacionals.

Cal destacar que, a la parella d'emprenedores, també les movia la voluntat de fer una modesta aportació a la solidaritat i l'ajut a projectes humanitaris, i és per aquest motiu que, des de fa uns anys, també s'han vinculat amb iniciatives com l'ajut als refugiats de l'illa de Lesbos, els projectes del missioner basc Àngel Olaran, o projectes comercials a la població de Malika al Senegal. D’entre totes aquestes iniciatives, la que actualment s'ha consolidat ha sigut la col·laboració amb el col·lectiu senegalès de Malika, població propera a Dakar, en la que El Raconet ha obert una botiga gestionada per personal local. IMG_2242

El projecte, que va començar com una col·laboració incipient, ha consolidat uns lligams ferms que ha permès la creació d'activitat econòmica en aquesta zona del Senegal, així com un circuit de solidaritat per a senegalesos residents en territori català que volen fer arribar qualsevol producte als seus familiars. Aquesta iniciativa està tenint tants bons resultats que ja es plantegen obrir un altre establiment en un altre punt de la regió senegalesa.

Àngels confessa que ha sigut un gran esforç fomentar la cultura de la segona mà en un territori amb un elevat estat del benestar però que, de forma moderada, el públic entén que hi ha molts articles que poden tenir una segona oportunitat com a conseqüència de la seva qualitat, de manera que, de vegades, el públic opta per adquirir primeres marques a preus assequibles, que d'altra manera li serien inaccessibles. L'Àngels també destaca que, a diferència d'altres, en el sector de vestir no existeix l'obsolescència programada, per la qual cosa el públic renuncia a les peces per modes o temporades, i no pel seu estat. 

La manera d'actuar de El Raconet demostra que la RSC és possible en qualsevol àmbit de l'activitat comercial i empresarial, una actitud que es podria situar entre la voluntat d'implicació en el suport als més necessitats i la responsabilitat per la cura de l'entorn en què convivim. IMG_2183

Amb aquestes directrius, l'Àngels i l'Antonieta no poden fer més que convidar els lectors a visitar aquest establiment, que es troba al carrer Ferran Puig número 17 de Mollerussa, per comprovar que l'oferta de vestir és atractiva i diversa i que, pel que fa a la resta, també es poden trobar articles molt variats i grans oportunitats. Per altra banda, també recomanen que no es llanci la roba usada, sinó que la portin a la botiga per tal que pugui tenir una segona oportunitat. Com s'ha dit al principi, es tracta d'una actitud amb la qual 'tots guanyem', una percepció necessària que, avui en dia, uneix cultures i millora la convivència.

Comentaris