Una recerca lleidatana permet diagnosticar amb un 90% d'encert la fatiga crònica

Investigació de l'IRBLleida, l'Inefc i Andòmeda Fundació, amb el suport de la Diputació de Lleida, que ha identificat un biomarcador clau per diagnosticar aquesta síndrome 

Presentació la de recerca de l'IRBLleida, l'Inefc i Andòmeda Fundació al voltant de la fatiga crònica.
photo_camera Presentació la de recerca de l'IRBLleida, l'Inefc i Andòmeda Fundació al voltant de la fatiga crònica.

La unió d'esforços en la recerca de l'IRBLleida, l'Inefc i Andòmeda Fundació, amb el suport de la Diputació de Lleida, ha permès identificar un biomarcador que contribueix a diagnosticar amb un 90% d'encert les persones que pateixen la síndrome de la fatiga crònica.

La fatiga crònica és una malaltia que avui afecta uns 4.000 lleidatans

Concretament, els pacients se sotmeten a una prova d'esforç i, a partir de les dades obtingudes en la fase intermèdia aeròbica-aneròbica, els investigadors poden veure l'aprofitament que fan de l'oxigen i determinar si pateixen o no aquesta malaltia. L'estudi ha demostrat, després de la valoració de diferents variables, l'alt nivell d'efectivitat del biomarcador per diagnosticar la síndrome de la fatiga crònica.

La recerca l'han liderat el metge del Centre de Medicina de l'Esport de Lleida, Fernando Pifarré, i el reumatòleg de la direcció clínica de l'aparell locomotor, secció de Reumatologia i Síndromes de Sensibilització Central de l'Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida, Lluís Rosselló, i els resultats s'han donat a conèixer aquest dilluns a la Diputació de Lleida.

Segons es desprèn de les conclusions de l'estudi, l'ús d'aquest biomarcador de cribratge té un factor predictiu superior al 90%. A partir d'una prova d'esforç, es valida el percentatge mitjà d'oxigen en una persona en la fase intermèdia aeròbica-anaeròbica i el resultats obtinguts permeten identificar si el pacient pateix una disminució de la funció mitocòndria en la provisió d'energia, a partir del model desenvolupat pels investigadors lleidatans.

L'estudi es publicarà pròximament la revista 'Apunts. Medicina de l'Esport'

L'estimació de gent afectada per aquesta malaltia a la demarcació de Lleida seria d'un 2,8%, la qual cosa suposa una població d'unes 4.000 persones, segons ha explicat Rosselló. En aquest sentit, ha dit que l'estudi es va fer a partir de les dades obtingudes de 44 dones, 22 afectades per la síndrome de la fatiga, i 22 sanes.

En l'actualitat, els investigadors també estant investigant si la fatiga provocada per la COVID-19 persistent té similituds amb la síndrome de la fatiga crònica, així com si l'origen de la síndrome de la fatiga crònica pot tenir un caràcter víric.

Comentaris